Vendosni fjalën kyçe....

Ford bëhet prodhuesi i parë i makinave amerikane që bën vaksinën e detyrueshme për mbi 30,000 punëtorë


Ford Motor është vendosur të bëhet prodhuesi i parë i madh i makinave me bazë në SHBA që do u kërkojë punonjësve që të vaksinohen, i tha kompania stafit në një mesazh.

Kompania njoftoi lëvizjen në një shënim për 32,000 punonjësit e saj të mërkurën, konfirmoi zëdhënësja Monique Brentley për CNBC, duke u thënë atyre se duhet të vaksinohen deri më 8 dhjetor ose të vendosen në pushim pa pagesë.

“Qëllimi është të arrihet niveli më i lartë i mundshëm i vaksinimit pa pasoja të rënda për çdo punonjës,” tha Brentley, duke vënë në dukje se kompania do të ofrojë përjashtime fetare dhe mjekësore për punëtorët e kualifikuar.

“Shëndeti dhe siguria e fuqisë sonë punëtore mbetet prioriteti ynë kryesor dhe ne jemi nxitur shumë nga mbështetja e punonjësve tanë për të respektuar protokollet tona, duke përfshirë më shumë se 84% të punonjësve me rrogë që janë tashmë të vaksinuar.”

Megjithatë, pas një periudhe 30-ditore pas përfundimit të afatit, ata që refuzojnë të bëjnë dozën dhe nuk paraqesin asnjë justifikim të përligjur nga ana mjekësore apo fetare, mund të humbin vendin e punës.

Lëvizja vjen pasi administrata Joe Biden deklaroi se do të kërkonte që çdo kompani me më shumë se 100 punonjës të vaksinonte punëtorët e saj, duke prekur rreth 100 milionë amerikanë.

Presidenti më parë bërti të detyrueshme vaksinën për punonjësit federalë dhe më vonë kontraktorët, por që atëherë e ka zgjeruar masën, duke thënë se Administrata e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA) do të zbatonte detyrimin për të gjitha kompanitë.