Vendosni fjalën kyçe....

Fauci i frikësohet mutacioneve të reja të Covid19: Vaksinohuni! Do jemi në telashe!


Rastet e COVID-19 vazhdojnë të rriten në shkallë vendi në  SHBA, të ushqyer kryesisht nga varianti Delta i cili sipas ekspertëve është shumë ngjitës. Eksperti kryesor i sëmundjeve infektive paralajmëroi në një intervistë se një zhvillim edhe më vdekjeprurës mund të jetë i mundur.

Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive dhe këshilltari kryesor mjekësor i presidentit amerikan Biden, tha se virusit po i jepet kohë “e bollshme” për t’u shndërruar në një variant më të rrezikshëm.

“Nëse vjen një tjetër që ka një aftësi po aq të lartë të transmetimit, por gjithashtu është shumë më i rëndë, atëherë ne me të vërtetë mund të jemi në telashe,” tha Fauci. “Njerëzit që nuk po vaksinohen gabimisht mendojnë se bëhet fjalë vetëm për ta. Por nuk është kështu. Është gjithashtu edhe për të gjithë të tjerët”, theksoi më tej ai.

Ndërsa virusi vazhdon të përhapet në pjesë të pavaksinuara, ai ka më shumë mundësi për të pësuar mutacion, duke hapur mundësinë që të mos pyesë për vaksinat.

“Ajo që ne po shohim, për shkak të kësaj rritjeje të transmetueshmërisë dhe sepse kemi rreth 93 milion njerëz në këtë vend që kanë të drejtë të vaksinohen dhe nuk vaksinohen, është se ju keni një grup të konsiderueshëm njerëzish të cenueshëm”, tha Fauci, duke shtuar që “jemi me fat që vaksinat funksionojnë mirë kundër variantit Delta”.

“Nëse nuk e shtypim shpërthimin atëherë ajo që do të ndodhë është se virusi do të vazhdojë nga vjeshta në dimër, duke i dhënë atij një shans të mjaftueshëm për të marrë një variant, sinqerisht, ne jemi shumë me fat që vaksinat që kemi tani bëjnë shumë mirë punë kundër varianteve – veçanërisht kundër sëmundjeve të rënda.”

“Mund të ketë një variant atje që mund të lërë mënjanë Deltën,” shtoi ai.

Fauci i përsëriti këto shqetësime në një intervistë në ABC News “Good Morning America” ​​të enjten, duke vënë në dukje se SHBA-të do të shohin më shumë variante që i shmangen vaksinave nëse vendi nuk merr në dorë menaxhimin e situatës.

“Kjo do të ndodhë,” tha Fauci, “nëse nuk kemi kontroll të mirë mbi përhapjen dhe kjo është arsyeja pse unë dhe kolegët e mi vazhdojmë të themi përsëri, është shumë e rëndësishme për të vaksinuar sa më shumë njerëz që të jetë e mundur “.

“Njerëzit që thonë”Unë nuk dua të vaksinohem sepse jam unë dhe do të shqetësohem vetëm për veten dhe nuk kam asnjë ndikim tek askush tjetër “, thjesht nuk është kështu,” shtoi ai.

“Dhe kur i jepni mundësi të mjaftueshme për të pësuar mutacion, herët a vonë mund të merrni një variant tjetër dhe është e mundur që ai variant të jetë në disa aspekte më i keq se varianti tashmë shumë i vështirë me të cilin po merremi”, tha Fauci.

Fauci paralajmëroi gjithashtu se SHBA-të në vjeshtë mund të shihnin deri në 200,000 raste të COVID-it në ditë.“Mos harroni, vetëm disa muaj më parë, ne kishim rreth 10,000 raste në ditë,” tha Fauci. “Unë mendoj se ju ka të ngjarë të përfundoni diku midis 100,000 dhe 200,000 raste.”, tha ai.