Vendosni fjalën kyçe....

Katër herë më shumë ushtarë amerikanë vdiqën nga vetëvrasja sesa në luftime që pas 11 shtatorit e nisjes së luftës kundër terrorizmit – Studimi


Luftërat që SHBA-ja nisi pas 11 shtatorit çuan në një rritje të vetëvrasjeve mes personelit ushtarak, pretendon një studim i ri, që thekson se ushtarët e traumatizuar  janë vetëvrarë në masë.

Një raport i ri nga projekti ‘Kostot e Luftës’ nga Universiteti Broën ofron një pasqyrë të re në atë që shumë e quajtën një epidemi të vetëvrasjeve midis ushtrisë amerikane. Bazuar në të dhënat nga DoD, VA dhe burimet dytësore, studimi zbuloi se të paktën katër herë më shumë jetë ushtarake humbën për shkak të vetëvrasjeve sesa nëfushën e betejës në konfliktet e filluara që prej sulmit terrorist të 11 shtatorit 2001.

Që kur Presidenti George W. Bush nisi Luftën e tij globale kundër terrorizmit në 2001, 7,057 anëtarë të shërbimit janë vrarë në operacionet ushtarake. Gjatë së njëjtës periudhë, rreth 5,116 personel aktiv në detyrë vdiqën nga vetëvrasja. Midis 2011 dhe 2020, 1,193 anëtarë të shërbimit të Gardës Kombëtare dhe 1,607 anëtarë të shërbimit të komponentëve rezervë gjithashtu morën jetën e tyre. Numri i vdekjeve të vetëvrasjeve midis veteranëve të atyre luftërave u vlerësua në mënyrë konservatore në 22,261. Numri i përgjithshëm arrin në 30,177 – më shumë se katër herë më i lartë se vdekjet luftarake.

Numri i vlerësuar i vetëvrasjeve është një minimum, theksoi raporti, pasi nuk kishte të dhëna statistikore të disponueshme për vdekjet e Rezervës dhe Gardës Kombëtare para vitit 2011. Për më tepër, statistikat nuk përfshijnë domosdoshmërisht çdo vetëvrasje, pasi në disa raste atribuimi mund të jetë i vështirë . Vdekjet nga mbidozat e drogës apo ilaçeve, gabimet e armëve ose përplasjet me automjet mund të mos lidhen përfundimisht me sjelljen vetëvrasëse.

Edhe kështu, nivelet e regjistruara të vetëvrasjeve midis anëtarëve të shërbimit aktiv dhe veteranëve janë rritur dhe tejkalojnë ndjeshëm ato në popullatën e përgjithshme.

Kjo shkon kundër trendeve historike. Personeli me detyrë aktive zakonisht ka shkallë më të ulët të vetëvrasjeve sesa publiku i gjerë dhe kjo që prej kohës së luftës së Vietnamit. Vdekjet më të fundit të vetëvrasjeve ushtarake vazhduan të rriten edhe pasi vdekjet luftarake u ulën ndjeshëm pas vitit 2007.

Studimi thotë se nuk ka një shkak të vetëm që mund të ketë çuar në rritjen e numrave dhe përshkruan një numër faktorësh që duket se i shtyjnë ushtarët të marrin jetën e tyre. Disa nga këto janë problemet e zakonshme me të cilat përballen pjesëtarët e konflikteve të armatosura: ekspozimi ndaj traumës fizike dhe morale, stresit, kulturës ushtarake që kërkon që ushtarët të ashpërsohen dhe të fshehin atë që perceptohet si dobësi dhe vështirësitë në përshtatjen me jetën civile.

Faktorë të tjerë janë specifikë për llojin e luftërave që Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar gjatë dy dekadave të fundit. Përdorimi i gjerë i pajisjeve shpërthyese të improvizuara kundër trupave amerikane ka shkaktuar një rritje të dëmtimeve traumatike të trurit dhe politraumës.

Në të njëjtën kohë, përparimet në shkencën mjekësore dhe zgjatja e madhe e luftërave i lejojnë ushtarët të shkojnë në fushën e betejës edhe kur u duhet të merren me dhimbje kronike dhe çështje të tjera nga dëmtimet e tyre të mëparshme. Rreth një e treta e ushtarëve të plagosur shkojnë sërish në betejë të paktën një herë pasi shërohen.

Ekziston edhe trauma seksuale që anëtarët e shërbimit përjetojnë. Përvoja traumatike ose kërcënimi i sulmit seksual prek mbi 23% të grave në ushtri, tha studimi. Ky numër ka të ngjarë të jetë një nënvlerësim, pasi një pjesë e konsiderueshme e incidenteve të kësaj natyre mbeten të pa raportuara, pjesërisht për shkak të kërcënimit të hakmarrjes dhe prirjes së ushtrisë për t’i minimizuar ato. Ngacmimi seksual përjetohet nga rreth 55% e grave dhe 38% e burrave.

Një faktor tjetër është që publiku amerikan është kryesisht indiferent ndaj luftërave pas 11 shtatorit, dhe ushtarët që i luftojnë ata e dinë mirë këtë dhe shpesh ndajnë të njëjtin qëndrim. Sipas një sondazhi të vitit 2018, pothuajse 60% e veteranëve nuk menduan se SHBA kanë objektiva të qartë strategjikë në Afganistan.

Edhe më shumë të tjerë besojnë se lufta nuk ka qenë një sukses. Një sondazh tjetër në vitin 2018 tregoi se rreth 42% e votuesve amerikanë ose nuk ishin në dijeni të konflikteve në Lindjen e Mesme ose ishin të bindur se Lufta kundër Terrorit kishte mbaruar.