Vendosni fjalën kyçe....

Warren Buffett e Bill Gates do ndërtojnë një termocentral bërthamor


Bill Gates dhe Warren Buffett kanë zgjedhur një shtet të rëndësishëm amerikan për prodhimin e qymyrit si vendndodhjen për një lloj të ri reaktori bërthamor, duke përdorur Natrium si burimin e tij të energjisë.

Termocentrali me natrium, me një kosto të parashikuar prej 1 miliard dollarësh, do të ripërdorë një fabrikë qymyri për operacionet e saj në Wyoming, me vendndodhjen e saktë që do të shpallet deri në fund të vitit 2021. Partnerët shpresojnë se kjo do të ndihmojë SHBA-së në rrugën e saj drejt së ardhmes më çlirim zero të karbonit.

Projekti përfshin një reaktor të ftohur me natrium 345 megavat me depozitim energjie të bazuar në kripë të shkrirë që mund të rrisë prodhimin e energjisë së sistemit në 500 megavat gjatë kërkesës maksimale të energjisë. Kjo do të siguronte energji të mjaftueshme për të furnizuar me energji deri në 400,000 shtëpi.

Projekti do të mbikëqyret nga TerraPoëer dhe Pacificorp, themeluar përkatësisht nga Gates dhe Buffett. TerraPower ka qenë thelbësore në eksplorimin e potencialit të energjisë me natrium pasi departamenti i energjisë i SHBA-së i dha kompanisë 80 milionë dollarë financim vitin e kaluar për të treguar fuqinë e mundshme të lëndës kimike.

Disa ekspertë janë duke kritikuar planet, duke paralajmëruar se reaktorët e përparuar mund të paraqesin një rrezik më të lartë se sa homologët e tyre konvencionalë. Karburantet e reaktorëve duhet të pasurohen me një shkallë më të lartë se karburantet konvencionale, duke e bërë zinxhirin e furnizimit një objektiv potencial për grupet që përpiqen të ndërtojnë një armë bërthamore të papërpunuar.

Sidoqoftë, reaktorët bërthamorë të përparuar kanë projekte më të thjeshta sesa reaktorët tipikë, duke i bërë ato më të lehtë për t’u ndërtuar, më me efikasitet të karburantit, më të lirë dhe më të sigurt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *