Vendosni fjalën kyçe....

Media gjermane publikon “non-paper” e ri: Kosova pjesë e Serbisë


Revista gjermane “ZUERST”, shkruan se një “Non-paper” i ri po qarkullon lidhur me kufijtë e Kosovës dhe Serbisë.

Sipas kësaj reviste, ky “non-paper”-i ri përfshin një total prej 16 pikash dhe ku Kosova parashikohet si pjesë e Serbisë. Ky dokumenti sugjeron, që 873 mijë shqiptarët e Kosovës “duhet të marrin shtetësinë e Republikës së Serbisë”.

Revista gjermane e cila pretendon se disponon këtë dokument jo-zyrtar, thotë që kjo nuk shkel asnjë pikë të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të 10 qershorit të vitit 1999 .

Në këtë “Non-paper” propozohet që zgjedhjet e përbashkëta të mbahen në Kosovë dhe Serbi në prill të vitit të ardhshëm – “në të gjitha nivelet”.

“Guvernatori i zgjedhur i Kosovës duhet ta mbajë gjithashtu detyrën e nënkryetarit të parlamentit serb. Beogradi gjithashtu do të garantonte një status të veçantë për Kosovën për 99 vjet. Lëvizja e mallrave ndërmjet Kosovës dhe Serbisë duhet të fillojë përsëri, siguria e kufirit për jashtë do të merret nga Serbia dhe Kosova së bashku. Ambasadori i serb në Kombet e Bashkuara në të ardhmen do ta ketë një përfaqësues të qeverisë kosovare në krah të tij.”– vijon më tej revista, e cila thotë se nuk e di autorin e këtij dokumenti.

Ky dokument i ri është thelbësisht i ndryshëm nga propozimet e mëparshme – dhe me të vërtetë mund të ringjallë debate midis shqiptarëve të Kosovës. Ai e sheh Kosovën si një provincë të Serbisë, por edhe propozimi i një lloj “partneriteti” midis Beogradit dhe Prishtinës është tani në tryezë.

Në fund revista shton: “një marrëveshje paqësore midis Serbisë dhe Kosovës do të nënkuptojë gjithashtu një gjë mbi të gjitha: SHBA-të të tërhiqen nga Ballkani.”