Vendosni fjalën kyçe....

Japonezët gjejnë mënyrën e lirë e të saktë për të zbuluar antitrupat Covid-19 brenda 30 minutash


Studiuesit në Japoni kanë arritur të shpikin një mënyrë të lirë e të shpejtë për antitrupat lidhur me covid-19, që llogaritet si një armë më shumë kundër koronavirusit.

Ekipi në ‘Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University’ (OIST) sapo publikoi studimin e provës së konceptit në fjalë në revistën ‘Biosensors and Bioelectronics’.

Pajisja e tyre përdor dhjetëra mijëra kulme të vogla ari, secila më e vogël se gjatësia e valës së dritës, për të provuar plazmën e holluar të gjakut për praninë e antitrupave covid-19, të cilat ndriçohen nga një sondë drite me dritë.

Riçardo Funari, autori i parë i hulumtimit dhe një studiues postdoktoral në Njësinë Mikro / Bio / Nanofluidics në OIST, thotë se arsenali aktual i testimit të antitrupave përballet me dy probleme; testet janë ose të sakta, por të ngadalta, të shtrenjta dhe kërkojnë ekspertizë, ose janë të lehta për t’u përdorur, të shpejta dhe të lëvizshme, por të pasakta.

Testet e shpejta dhe të lira, por shumë të sakta të antitrupave janë thelbësore për një kuptim plotësisht të hollësishëm të virusit dhe përhapjes së tij në të gjithë një popullatë të caktuar, duke ndihmuar në drejtimin e politikës koherente të shëndetit publik dhe lejimin e lehtësimit të kufizimeve.

Studiuesit pretendojnë se testi i tyre i ri zbulon përqendrimin më të ulët të mundshëm, por me rëndësi klinike të antitrupave, duke siguruar rezultate brenda vetëm 30 minutash.

Për më tepër, ata thonë se pajisja është e lirë për t’u prodhuar dhe përjashton nevojën për punëtorë laboratorik teknikisht të aftë, duke rritur kështu gjasat e një prove më gjithëpërfshirëse, në mbarë vendin.

Përveç kësaj, pajisja siguron informacion sasior në lidhje me numrin e përgjithshëm të antitrupave të prodhuar nga një sistem imunitar i dhënë, duke zgjeruar aplikimin e tij edhe më tej pasi mund të sigurojë informacion të dobishëm gjatë hulumtimit dhe zhvillimit të vaksinave të gjeneratës aktuale dhe të ardhshme.