Vendosni fjalën kyçe....

Rusia dhe Kina përshpejtojnë heqjen dorë nga dollari amerikan


Pas vitesh diskutimi për braktisjen e dollarit amerikan, Rusia dhe Kina po e bëjnë atë në të vërtetë. Në tremujorin e parë të vitit 2020, pesha e dollarit në tregtinë midis vendeve ra për herë të parë nën 50 përqind.

Për të dhënë një tregues të shkallës së rregullimit, vetëm katër vjet më parë, monedha e gjelbër përbënte mbi 90 përqind të shlyerjeve të tyre në monedhë.

Roli i zvogëluar i dollarit në tregtinë ndërkombëtare mund të jetë shkak kryesisht i luftës së vazhdueshme tregtare midis SHBA-ve dhe Kinës.

Marrëdhëniet midis dy vendeve janë përkeqësuar edhe më tej në vitin 2020, pasi politikanët amerikanë akuzuan Pekinin për koronavirusin e ri, Covid-19 teksa presidenti Donald Trump e quajti sëmundjen ‘Virusi kinez’.

Në janar, ministri i Jashtëm rus, Sergej Lavrov, shpjegoi se Moska po vazhdon ‘politikën e saj që synon heqjen dorë nga dollari në mënyrë të përshkallëzuar dhe po kërkon të bëjë marrëveshje në monedha lokale, aty ku është e mundur.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *