Vendosni fjalën kyçe....

4 fazat e trajtimit me oksigjen nëse prekeni nga Covid-19


Covid-19 siç njihet ndryshe koronavirusi i ri, prek mushkëritë e personave të prekur prej tij dhe në disa raste, sidomos te ata që kanë sëmundje të tjera dhe te moshat më të mëdha, mund të jetë vdekjeprurës.

Një pjesë dërrmuese e pacientëve e kalojnë Covid-19 pa simptoma ose me simptoma të lehta, ndërsa për ata që përfundojnë në spital ka disa mënyra trajtimi në rast se mushkëritë e tyre fillojnë të kenë probleme.

  1. Faza e parë njihet si terapia e oksigjenit. Ajo është terapia bazë dhe ndihmon pacientët të marrin frymë duke u futur oksigjen me anë tubash në hundë apo një maske fytyre.
  2. Faza e dytë njihet si CPAP ose furnizim me oksigjen me anë të presionit të vazhdueshëm. Në këtë rast oksigjeni futet me presion të lartë nëpërmjet një maske që e detyron atë të futet deri në mushkëri, duke i zgjeruar ato dhe duke ndihmuar pacientin të marrë frymë teksa qëndrojnë të zgjuar.
  3. Faza e tretë bëhet me anë të respiratorit. Pacienti vihet në gjumë dhe një tub futet në rrugët e ajrit për të çuar oksigjenin drejtpërdrejtë më mushkëri, pasi këto të fundit nuk marrin dot frymë vetë. Pacienti më vonë mund të zgjohet ose të mbahet në koma mjekësore.
  4. Faza e katërt është e fundit dhe gjaku hiqet nga venat e trupit dhe rolin e mushkërisë e luan makineria që e fut oksigjenin në të njëjtën mënyrë siç e bën zemra e njeriut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *