Vendosni fjalën kyçe....

“Nëse humbim Wikileaks ne humbim një pjesë të rëndësishme të lirisë”


Përpjekja e SHBA për të ndjekur penalisht themeluesin e WikiLeaks Julian Assange është një sulm negativ për lirinë, të bëra nga një superfuqi e sëmurë që po përpiqet të ruajë dominimin e saj”- tha gazetari britanik John Pilger për RT.

Nuk duhet të gabojmë se çfarë po ndodh me Assange, përveç ndjekjes penale ndaj një personi, i cili e ka zënë ngushtë SHBA-në duke bërë publik  brutalitetin e Uashingtonit në Lindjen e Mesme,u shpreh gazetari britanik John Pilger, për programin e RT  Going Underground.

Shtetet e Bashkuara kanë ngjallur zemërimin, sepse ne jemi në mes të superfuqisë më e madhe në botë e cila  përpiqet të ruajë dominimin e saj. Dominimi i informacionit, mbizotërimi i saj teknologjik, dominimi i saj kulturor. Dhe WikiLeaks ka paraqitur një pengesë ekstreme ndaj kësaj superfuqie“-argumenton gazetari.

Nëse humbim Assange – sepse nuk ka shumë prej tyre, një grusht ndoshta dhe me siguri askush si ai – nëse humbim WikiLeaks, atëherë humbim një shtresë të tërë lirie. Ne do qëndrojmë duke pyetur

Assange u arrestua nga autoritetet britanike të enjten pasi Ekuadori hoqi azilin e tij politik dhe lejoi policinë ta largojë atë nga ambasada në Londër. SHBA akuzon botuesin e komplotit- për të cilin WikiLeaks ka si burim Chelsea Manning- për rrjedhjen e materialeve të klasifikuara në lidhje me praninë ushtarake amerikane në Irak dhe Afganistan.

Publikimet e WikiLeaks bazohen në informacionet e bëra publike ng Manning, veçanërisht të ashtuquajturat video “vrasje kolaterale”, që bënë një goditje masive ndaj përpjekjeve të SHBA për të mbuluar “natyrën vrasëse të luftërave të saj koloniale”- tha Pilger.

Kushdo që e sheh këtë video me të vërtetë duhet të lexojë pa tjetër nga zbulimet e WikiLeaks rreth natyrës së luftërave amerikane. Ekziston një lloj besimi konsensual – po përpiqem të gjej një term të sjellshëm për “lavazhin e trurit”, – se ne nuk bëjmë gjëra të tilla, ne vazhdimisht jemi të mirë-“-sqaroi gazetari.

“Në shtetet tona, këto gjëra thjesht nuk ndodhin … Ato bëhen vetëm nga shtetet totalitare, shtetet mashtruese. Në fakt, në mënyrë të qartë duket se mashtruesja më e madhe nga të gjithë janë Shtetet e Bashkuara.

Pilger thotë se sulmi mbi WikiLeaks është emblematik për shtetin aktual apo gazetarinë në Perëndim, e cila ka tradhtuar mandatin e saj për të qenë mbikëqyrësi i publikut për veprimet e qeverive të tyre.

Ne kemi paraqitur një bote të tërë të braktisjen e demokracisë bazë, e cila bazohet në mospajtimin, në sfidat, në mbajtjen e pushtetit për llogaridhënie, në turpin e pushtetit. Jo turp i parëndësishëm por turp i vërtetë. Dhe WikiLeaks i provoi shërbim të gazetarisë ndaj publikut “- tha ai.

Gazetari tha se Assange u arrestua ” për teka politike” për t’u akuzuar dhe më pas për një burgosje të mundshme në SHBA. Kjo “hap një kapitull të tërë të goditjes të parimeve që dolën nga Lufta e Dytë Botërore, mbi të cilën është Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut. Ajo tregon se sa të brishtë janë ata “/Hashtag.al.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *