Vendosni fjalën kyçe....

6 vendimet që liderët e botës morën për Sirinë


Pavarësisht mosmarrëveshjeve mbi Sirinë, krerët e Turqisë, Francës, Gjermanisë dhe Rusisë përpunuan një vizion të përbashkët për vendin e shkatërruar nga lufta.  Pas samitit, të katër udhëheqësit mbajtën një konferencë të përbashkët për shty dhe treguan çfaë vendimin kishin marrë.  Krerët kanë “shprehur mbështetjen e tyre për një proces politik gjithëpërfshirës, ​​të udhëhequr nga Siria dhe sirianët.

Çfarë u vendos?

Zgjidhjet politike për Sirinë

Krerët kanë “shprehur mbështetjen e tyre për një proces politik gjithëpërfshirës, ​​të udhëhequr nga Siria dhe siriane, që lehtësohet nga Kombet e Bashkuara”.

Nevoja për të filluar punën në kushtetutë në Gjenevë

Një komision i ngarkuar me hartimin e një kushtetute të re për Sirinë duhet të fillojë punën e saj sa më shpejt të jetë e mundur, mundësisht para fundit të këtij viti.

Jo për ndarjen e Sirisë

Siria duhet të vazhdojë të ekzistojë brenda kufijve të saj para luftës. Prandaj, çdo lëvizje separatiste ose dëshira e fuqive të huaja për të zënë pjesë të aty  duhet refuzuar në mënyrë të vendosur.

Mbani armëpushim dhe mposhtni terroristët

Të katër vendet kanë shprehur mbështetjen e tyre për marrëveshjen e armëpushimit të Idlib, ndërmjetësuar më parë nga Rusia dhe Turqia. Në të njëjtën kohë, ata theksuan rëndësinë e luftimit të terrorizmit dhe dënuan përdorimin e armëve kimike.

Ngritja e ndihmës humanitare

Kombet e Bashkuara dhe organizatat e tjera ndërkombëtare duhet të forcojnë furnizimet e ndihmave në vendin e shkatërruar nga lufta. Fluksi i shpejtë, i sigurt dhe i papenguar i ndihmave humanitare do të sigurojë lehtësim shumë të nevojshëm për vuajtjet e popullit sirian. Ndihmoni kthimin e refugjatëve Të katër udhëheqësit theksuan rëndësinë e kthimit të sigurt dhe vullnetar të refugjatëve në Siri. Për të lehtësuar procesin, duhet të ndërtohen objekte të përshtatshme për strehim dhe përkujdesje sociale në vend.

Zgjedhjet e vëzhguara ndërkombëtarisht

Qëllimi përfundimtar i procesit të zgjidhjes politike është mbajtja e zgjedhjeve transparente, të vërejtura ndërkombëtarisht, thuhet në deklaratë. Të gjithë sirianët, duke përfshirë edhe ata që duhej të largoheshin nga vendi, duhet të jenë në gjendje të marrin pjesë.

Burimi: RT

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *