Vendosni fjalën kyçe....

“Njëanshmëria politike e Wikipedia-s po përhapet te Inteligjenca Artificiale” – Studimi


Tendenca e Wikipedia-s për të portretizuar negativisht figurat politike të krahut të djathtë po ushqehet me modelet e gjuhëve të inteligjencës artificiale (LLM) që mbledhin të dhëna nga enciklopedia në internet, ka pohuar një institut kërkimor konservator me bazë në SHBA.

Një raport i publikuar të enjten nga Instituti Manhattan shqyrtoi provat e njëanshmërisë politike në shkrimet në gjuhën angleze në Wikipedia, duke ndërlidhur emrat e krerëve perëndimorë dhe politikanëve të shquar, me fjalë të ngarkuara me emocione.

Studimi gjeti “grupet mbizotëruese të emocioneve negative (p.sh.zemërimi dhe neveria) me figurat publike me prirje të djathtë; dhe emocionet pozitive (p.sh. gëzimi) me figurat publike me prirje të majtë”, duke sugjeruar “dëshmi të njëanshmërisë politike të ngulitur në artikujt e Wikipedia-s”.

“Ne gjejmë disa nga shoqatat e lartpërmendura politike të ngulitura në artikujt e Wikipedia që shfaqen në modelet gjuhësore të OpenAI,” përfundoi raporti.

Studiuesit vunë në dukje se artikujt e Wikipedia-s ka të ngjarë të jenë një pjesë e spikatur e “korpusit sekret të të dhënave” të OpenAI që përdoret për të stërvitur ChatGPT.

Megjithatë, raporti pranon se ky model nuk është universal dhe është më i zakonshëm në artikujt rreth figurave politike të SHBA-së, ndërkohë që nuk kishte asnjë provë të njëanshmërisë së Wikipedia-s në hyrjet e politikanëve britanikë ose grupeve të mendimit me bazë në SHBA.

Për shembull, në referenca për presidentët e fundit të SHBA-së, Donald Trump – tani kryesuesi presidencial republikan – u portretizua me ndjenjat më negative, ndërsa Barack Obama u rendit si me referencat më pozitive.

Raporti arriti në përfundimin se Wikipedia “nuk po i përmbahet politikës së saj të deklaruar të këndvështrimit asnjanës”.

Politika e përmendur, të cilën Wikipedia e përshkruan si një nga shtyllat e enciklopedisë, përcakton se artikujt duhet të përjashtojnë opinionet dhe interpretimet personale të redaktorit, të bazohen në burime të besueshme dhe të eksplorojnë këndvështrime të shumta kur kanë të bëjnë me një temë të diskutueshme.

Wikipedia është kritikuar në mënyrë të përsëritur për qëndrimet e saj të supozuara të njëanshme për çështjet e nxehta politike, me bashkëthemeluesin e saj, Larry Sanger, duke thënë vitin e kaluar se faqja e internetit ishte bërë një instrument “kontrolli” i përdorur nga agjencitë e inteligjencës amerikane për të zhvilluar luftë informacioni.