Vendosni fjalën kyçe....

SHBA ndalon shitjet e softuerit antivirus Kaspersky për shkak të lidhjeve me Rusinë


Uashingtoni thotë se ndikimi i Moskës mbi kompaninë paraqet rrezik të konsiderueshëm, pasi Kaspersky argumenton se aktivitetet e saj nuk kërcënojnë sigurinë e SHBA

Administrata e Joe Biden e ka ndaluar firmën e sigurisë kibernetike me bazë në Rusi, Kaspersky që të ofrojë produktet e saj të njohura antivirus në SHBA për shkak të shqetësimeve të sigurisë kombëtare.

“Kaspersky në përgjithësi nuk do të jetë më në gjendje, mes aktiviteteve të tjera, të shesë softuerin e tij brenda Shteteve të Bashkuara ose të sigurojë përditësime të softuerit tashmë në përdorim”, thuhet në një deklaratë të departamentit të tregtisë.

Njoftimi erdhi pasi një hetim i gjatë zbuloi se “operacionet e vazhdueshme të Kaspersky në Shtetet e Bashkuara paraqisnin një rrezik të sigurisë kombëtare për shkak të aftësive kibernetike sulmuese të qeverisë ruse dhe kapacitetit për të ndikuar ose drejtuar operacionet e Kaspersky”.

Sekretarja amerikane e tregtisë, Gina Raimondo, tha: “Rusia ka treguar herë pas here se ka aftësinë dhe synimin për të shfrytëzuar kompanitë ruse, si Kaspersky Lab, për të mbledhur dhe armatosur informacione të ndjeshme amerikane”.

Kaspersky, në një deklaratë për AFP, tha se departamenti i tregtisë “mori vendimin e tij bazuar në klimën aktuale gjeopolitike dhe shqetësimet teorike” dhe u zotua “të ndjekë të gjitha opsionet e disponueshme ligjërisht për të ruajtur operacionet dhe marrëdhëniet e tij aktuale”.

“Kaspersky nuk angazhohet në aktivitete që kërcënojnë sigurinë kombëtare të SHBA-së dhe, në fakt, ka dhënë kontribute të rëndësishme me raportimin dhe mbrojtjen e saj nga një sërë aktorësh kërcënimi që synojnë interesat dhe aleatët e SHBA-së,” tha kompania, përcjell The Guaradian.

Ky veprim është veprimi i parë i tillë i ndërmarrë që kur një urdhër ekzekutiv i lëshuar nën presidencën e Donald Trump i dha departamentit të tregtisë fuqinë për të hetuar nëse kompani të caktuara paraqesin rrezik për sigurinë kombëtare.

Raimondo tha se veprimet e departamentit të tregtisë u treguan kundërshtarëve të Amerikës se nuk do të hezitonte të vepronte kur “teknologjia e tyre përbën rrezik për Shtetet e Bashkuara dhe qytetarët e saj”.

Ndërsa selia e Kaspersky është në Moskë, ajo ka zyra në 31 vende të botës, duke u shërbyer më shumë se 400 milionë përdoruesve dhe 270,000 klientëve të korporatave në më shumë se 200 vende, tha departamenti i tregtisë.

Përveç ndalimit të shitjes së softuerit antivirus të Kaspersky, departamenti i tregtisë shtoi gjithashtu tre entitete të lidhura me firmën në listën e kompanive që konsiderohen si shqetësim i sigurisë kombëtare, “për bashkëpunimin e tyre me ushtrinë ruse dhe autoritetet e inteligjencës në mbështetje të Rusisë. objektivat e inteligjencës kibernetike të qeverisë”.

Departamenti i Tregtisë tha se “inkurajoi fuqimisht” përdoruesit që të kalonin te shitësit e rinj, megjithëse vendimi i tij nuk i ndalon ata të përdorin softuerin nëse zgjedhin ta bëjnë këtë.

Kaspersky lejohet të vazhdojë disa operacione në SHBA, duke përfshirë ofrimin e përditësimeve antivirus, deri më 29 shtator të këtij viti, “në mënyrë që të minimizohet ndërprerja për konsumatorët dhe bizneset amerikane dhe për t’u dhënë atyre kohë për të gjetur alternativa të përshtatshme”, shtoi ai.