Vendosni fjalën kyçe....

Piktura “e humbur” e Gustav Klimt shitet për 30 milionë euro


Një pikturë e artistit austriak Gustav Klimt që besohej e humbur për 100 vitet e fundit është shitur në një ankand në Vjenë.

Puna e papërfunduar, Portreti i Fraulein Lieser, arriti në 30 milionë euro (26 milionë funte; 32 milionë dollarë).

Ai u porosit nga një familje industrialistësh hebrenj në vitin 1917, një vit para vdekjes së Klimt.

Megjithatë, ka shumë pyetje pa përgjigje për pikturën dhe debatet se kush është gruaja në portret, si dhe çfarë ndodhi me pikturën gjatë epokës naziste.

Besohet se përshkruan një nga vajzat e Adolf ose Justus Lieser, të cilët ishin vëllezër nga një familje e pasur industrialistësh hebrenj.

Historianët e artit Thomas Natter dhe Alfred Weidinger thonë se piktura është e Margarethe Constance Lieser, vajzës së Adolf Lieser.

Por shtëpia e ankandit im Kinsky në Vjenë, e cila nxori në ankand veprën e artit, sugjeron se piktura mund të përshkruajë gjithashtu një nga dy vajzat e Justus Lieser dhe gruas së tij Henriette.

Henriette, e cila njihej si Lilly, ishte një mbrojtëse e artit modern. Ajo u deportua nga nazistët dhe vdiq në kampin e përqendrimit të Aushvicit gjatë Holokaustit.

Vajzat e saj, Helena dhe Annie, të dyja i mbijetuan Luftës së Dytë Botërore.

Shtëpia e ankandeve tha në një deklaratë se fati i saktë i pikturës pas vitit 1925 ishte “i paqartë”.

“Ajo që dihet është se ajo është blerë nga një paraardhës ligjor i dërguesit në vitet 1960 dhe i ka shkuar pronarit aktual përmes tre trashëgimive të njëpasnjëshme.”

Identiteti i pronarëve aktualë austriakë nuk është bërë publik.

Piktura u shit në emër të këtyre pronarëve dhe pasardhësve ligjorë të Adolf dhe Henriette Lieser, bazuar në Parimet e Uashingtonit – një marrëveshje ndërkombëtare për kthimin e artit të grabitur nga nazistët tek pasardhësit e njerëzve nga të cilët ishin marrë pjesët.

Ernst Ploil nga im Kinsky tha për BBC:Ne kemi një marrëveshje, sipas parimeve të Uashingtonit, me të gjithë familjen”.

Katalogu im Kinsky e përshkroi këtë marrëveshje si “një zgjidhje të drejtë”.

Megjithatë, Erika Jakubovits, drejtoresha ekzekutive e Presidencës së Komunitetit Hebre Austriak, tha se kishte ende “shumë pyetje pa përgjigje”.

Ajo ka bërë thirrje që rasti të hulumtohet nga “një parti e pavarur”.

“Kthimi i veprave të artit është një çështje shumë e ndjeshme, të gjitha kërkimet duhet të kryhen me saktësi dhe në detaje, dhe rezultati duhet të jetë i kuptueshëm dhe transparent”, tha zonja Jakubovits.

“Duhet të sigurohet që të ketë edhe një procedurë moderne për kthimet e ardhshme private.”

Arti i Klimt ka marrë shuma të mëdha në ankand në të kaluarën.