Vendosni fjalën kyçe....

Viagra mund të parandalojë Alzheimerin – Studimi


Sildenafil, emri gjenerik i Viagrës, jo vetëm që mund të trajtojë disfunksionin erektil dhe hipertensionin arterial pulmonar, por edhe të parandalojë sëmundjen Alzheimer, sipas një studimi të publikuar nga Qendra e Gjenomit të Klinikës Cleveland në fillim të këtij muaji.

Autorët e studimit, të botuar në Journal of Alzheimer’s Disease më 1 mars, zbuluan se ata që morën sildenafil kishin 30% deri në 54% më pak gjasa për t’u diagnostikuar me sëmundjen Alzheimer. Studiuesit përdorën të dhënat e pacientëve nga baza e të dhënave shtesë MarketScan Medicare (2012-2017) dhe baza e të dhënave Clinformatics (2007-2020) për të arritur në përfundim.

Hulumtimi u përqendrua te ata që merrnin sildenafil ose katër barna krahasuese, duke përfshirë bumetanide, furosemide, spironolactone dhe nifedipine. Barnat krahasuese janë produktet ekzistuese të barnave të tregtuara, ose barnat e reja në zhvillim, duke përfshirë llojet placebo. Gjinia, mosha, raca dhe sëmundjet e njëkohshme të pacientëve janë përfshirë në hulumtim.

Studimi arriti në përfundimin se përdorimi i sildenafilit ishte i lidhur me gjasat e zvogëluara të Alzheimerit. Rezultatet treguan gjithashtu se bari aktivizon gjenet në neurone që ndikojnë në rritjen e qelizave, përmirëson funksionin e trurit dhe zvogëlon rreziqet e inflamacionit.

“Ne përdorëm inteligjencën artificiale për të futur të dhëna në fusha të shumta, të cilat të gjitha treguan potencialin e sildenafil kundër kësaj sëmundjeje shkatërruese neurologjike,” tha Feixiong Cheng, drejtor i Qendrës së Gjenomit të Klinikës Cleveland, i cili drejtoi studimin.

Përfundime të ngjashme në lidhje me sildenafilin u bënë nga studiues nga University College London në fillim të këtij viti.

Studimi, i botuar në revistën Neurology muajin e kaluar, përfshiu gati 270,000 burra të cilët u diagnostikuan me mosfunksionim erektil dhe nuk kishin probleme me Alzheimerin në fillim të punës kërkimore. Ata që merrnin barin kishin 18% më pak gjasa për të zhvilluar gjendjen që shkakton çmenduri.