Vendosni fjalën kyçe....

Të mëdhenj e të panjohur, zbulohet një lloj i ri gjarpërinjsh në pyjet tropikale të Amazonës


Shkencëtarët që punojnë në pyjet tropikale të Amazonës kanë zbuluar një specie të re gjarpri, që përflitet si më i madhi në botë.

Një ekip nga Universiteti i Queensland udhëtoi në Amazonën ekuadoriane për të kërkuar për anakondën e gjelbër veriore të padokumentuar më parë (Eunectes akayima), pas një ftese nga populli Waorani për të vëzhguar anakondat “të përfolura se janë më të mëdhatë në ekzistencë”, sipas shkencëtarëve.

Ekipi u bashkua me gjuetarët në një ekspeditë 10-ditore në rajonin Bameno të Territorit Baihuaeri Waorani, përpara se të vozitej nëpër sistemin e lumit për të “gjetur disa anakonda të fshehura në cekët, të shtrirë në pritë për prenë,” Profesor Bryan Fry, një biolog nga Universiteti i Queensland, i cili udhëhoqi ekipin, tha në një deklaratë.

Anakondat janë gjarpërinj gjigantë shtrëngues jo helmues që gjenden në ose afër ujit në pjesë të ngrohta të Amerikës së Jugut.

“Madhësia e këtyre krijesave madhështore ishte e pabesueshme një anakonda femër që hasëm kishte një gjatësi befasuese 6,3 metra”, tha Fry për zbulimin e ekipit, i cili u bë gjatë xhirimeve për serialin e ardhshëm të National Geographic “Pole to Pole with Will”. Smith.”

Ekipi tha gjithashtu se kishte dëgjuar prova anekdotike se gjarpërinjtë prej 7.5 metrash dhe 500 kilogramësh ishin parë në zonë.

Anakondat e gjelbra janë gjarpërinjtë më të rëndë në botë, sipas Muzeut të Historisë Natyrore të Mbretërisë së Bashkuar, i cili vuri në dukje se individi më i rëndë i regjistruar ndonjëherë peshonte 227 kilogramë. Ajo ishte 8.43 metra e gjatë dhe 1.11 metra e gjerë, shkruan CNN.
Ndërsa një specie tjetër, pitoni i rrjetës, priret të jetë më i gjatë – shpesh duke arritur më shumë se 6.25 metra në gjatësi është më i lehtë.

Zbulimi u bë gjatë xhirimeve për një serial të National Geographic. 

Por ekspertët që studiojnë krijesat zbuluan se speciet e sapoidentifikuara të anakondës së gjelbër veriore ndryshuan nga anakonda e gjelbër jugore pothuajse 10 milionë vjet më parë dhe ato ndryshojnë gjenetikisht me 5.5%.

“Është mjaft domethënëse për ta vënë atë në perspektivë, njerëzit ndryshojnë nga shimpanzetë me vetëm rreth 2%,” tha Fry. 

Ekipi më pas nisi të krahasonte gjenetikën e anakondës së gjelbër me ekzemplarë të tjerë gjetkë për t’i vlerësuar ato si një specie treguese për shëndetin e ekosistemeve dhe paralajmëroi se Amazona po përballet me kërcënime të shumta.

“Shpyllëzimi i pellgut të Amazonës nga zgjerimi bujqësor ka rezultuar në një humbje të habitatit prej 20-31 për qind, e cila mund të ndikojë deri në 40 për qind të pyjeve të saj deri në vitin 2050,” tha Fry.

Degradimi i habitatit, zjarret në pyje, thatësira dhe ndryshimet klimatike kërcënojnë specie të rralla si anakondat, të cilat ekzistojnë në ekosisteme kaq të rralla, shtoi ai.

Gjetjet janë përshkruar në revistën MDPI Diversity.