Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania heq kufizimin për nënshtetësinë e dyfishtë


Ligjvënësit gjermanë kanë miratuar legjislacionin e ri që lehtëson rregullat për fitimin e shtetësisë dhe i jep fund kufizimeve për mbajtjen e shtetësisë së dyfishtë. Qeveria argumenton se plani do të forcojë integrimin e emigrantëve dhe do të ndihmojë në tërheqjen e punëtorëve të kualifikuar.

Parlamenti votoi 382-234 për planin e paraqitur nga koalicioni social liberal i kancelarit të qendrës së majtë Olaf Scholz, me 23 ligjvënës abstenuan. Blloku kryesor i opozitës së qendrës së djathtë kritikoi ashpër projektin, duke argumentuar se ai do të ulte shtetësinë gjermane.

Legjislacioni do t’i bëjë njerëzit të kualifikohen për shtetësi pas pesë vjetësh qëndrimi në Gjermani, ose tre në rast të “arritjeve të veçanta të integrimit”, në vend të tetë apo gjashtë vjetësh aktualisht.

Fëmijët e lindur në Gjermani do të bëhen automatikisht shtetas nëse njëri prej prindërve ka qenë rezident i ligjshëm për pesë vjet, nga tetë vjet më pak.

Kufizimet për mbajtjen e shtetësisë së dyfishtë gjithashtu do të hiqen. Në parim, shumica e njerëzve nga vende të tjera përveç anëtarëve të Bashkimit Evropian dhe Zvicrës tani duhet të heqin dorë nga shtetësia e tyre e mëparshme kur të fitojnë shtetësinë gjermane, megjithëse ka disa përjashtime.

Qeveria thotë se 14% e popullsisë – më shumë se 12 milionë nga 84.4 milionë banorët e vendit – nuk kanë nënshtetësi gjermane dhe se rreth 5.3 milionë prej tyre kanë jetuar në Gjermani për të paktën një dekadë. Ai thotë se shkalla e natyralizimit në Gjermani është shumë nën mesataren e BE-së.

Ministrja e Brendshme Nansi Faeser tha se reforma e vendos Gjermaninë në linjë me fqinjët evropianë si Franca dhe vuri në dukje nevojën e saj për të tërhequr punëtorë më të kualifikuar.

“Ne gjithashtu duhet t’u bëjmë njerëzve të kualifikuar nga e gjithë bota një ofertë si SHBA, si Kanadaja, pjesë e së cilës është marrja e nënshtetësisë gjermane,” u tha ajo gazetarëve përpara votimit.

Legjislacioni parashikon që personat e natyralizuar duhet të jenë në gjendje të mbajnë veten dhe të afërmit e tyre, megjithëse ka përjashtime për njerëzit që erdhën në Gjermaninë Perëndimore si “punëtorë mysafirë” deri në vitin 1974 dhe për ata që erdhën në Gjermaninë Lindore komuniste për të punuar.

Ligji ekzistues kërkon që qytetarët e mundshëm të jenë të përkushtuar ndaj “rendit themelor demokratik të lirë” dhe versioni i ri specifikon se aktet antisemitike dhe raciste janë të papajtueshme me këtë.

Scholz tha në një video-mesazh se, në një kohë të shqetësimeve në rritje për qëllimet e së djathtës ekstreme ndaj emigrantëve, “ne po u themi të gjithë atyre që shpesh kanë jetuar dhe punuar për dekada në Gjermani, të cilët u përmbahen ligjeve tona: Ju i përkisni Gjermanisë. ”

Reforma do të thotë se askush nuk do të duhet të “mohojë rrënjët e tij”, shtoi ai.

Opozita konservatore pohoi se Gjermania po lehtëson kërkesat për shtetësi, ashtu si vendet e tjera po shtrëngojnë të tyret.