Vendosni fjalën kyçe....

Bilanci i fuqisë së çipave anon ende drejt Azisë, SHBA-ja e Evropa ende mbrapa


Kina, Tajvani, Koreja e Jugut dhe Japonia do kenë të gjitha më shumë kapacitet prodhimi të gjysmëpërçuesve sesa Shtetet e Bashkuara në fund të vitit 2024, sipas parashikimit më të fundit nga World Fab të publikuar nga SEMI, shoqata globale e industrisë së gjysmëpërçuesve.

Të dhënat e fabrikimit të gjysmëpërçuesve tregojnë se më shumë se 80% e kapacitetit fabrik në botë ndodhet ende në Azi, me përqindjen e vlerësuar të këtij viti pak më të lartë se vitin e kaluar.

Pjesa e Kinës në kapacitetin botëror parashikohet të rritet nga 26% në 27% në vitin 2024, ndërsa ajo e Amerikës mbetet pak më poshtë 10% dhe e Evropës nën 9%. Përpjekjet e SHBA-së dhe BE-së për të rindërtuar zinxhirët e tyre vendas të furnizimit me çipa nuk kanë gjasa të japin shumë fryte deri në vitin 2025.

Kapaciteti total i fabrikave në mbarë botën pritet të rritet me 6.4% për të tejkaluar 30 milionë vaferë në muaj (WPM) në 2024, duke shënuar një rekord të ri të lartë. Llogaritur në terma të ekuivalentëve të vaferës 200 mm (8 inç), kapaciteti global u rrit 5.5% vitin e kaluar në 29.6 milionë vaferë në muaj.

SEMI pret që operacionet të fillojnë me 42 fabrika të reja këtë vit, duke u rritur ndjeshëm nga 11 në 2023 dhe 29 në 2022. Objektet e reja do prodhojnë diametra vaferi që variojnë nga 300 mm (12 inç) në fabrikat e mëdha të drejtuara nga TSMC, Samsung, Intel dhe liderë të tjerë të industrisë deri në 100 mm (4 inç) për aplikime të specializuara.

Rritja e kapacitetit po udhëhiqet nga aplikacionet e logjikës më të përparuar (Intel) dhe fonderit (TSMC), duke përfshirë llogaritjen me performancë të lartë dhe AI, dhe nga gjysmëpërçuesit e fuqisë për automjetet elektrike.