Vendosni fjalën kyçe....

Filipinet dhe Kina shkëmbejnë akuza lidhur me përplasjen në detin e Kinës Jugore


Filipinet dhe Kina shkëmbyen akuza të dielën lidhur me një përplasje të anijeve të tyre pranë një shoali të diskutueshëm në Detin e Kinës Jugore, ndërsa tensionet rreth pretendimeve në rrjedhën jetike ujore përshkallëzohen.  

Roja bregdetare filipinase akuzoi Kinën për nxerrjen  e topave të ujit dhe hedhjen e anijeve të riatdhesuara dhe një anije roje bregdetare, duke shkaktuar ‘dëme serioze të motorit’ në një, ndërsa roja bregdetare e Kinës tha se anija filipinase e përplasi qëllimisht anijen e saj.

Kina pretendon pothuajse të gjithë Detin e Kinës Jugore, një kanal për më shumë se 3 trilionë dollarë të tregtisë vjetore të anijeve, duke përfshirë pjesë të pretenduara nga Filipinet, Vietnami, Indonezia, Malajzia dhe Brunei. 

Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit në vitin 2016 tha se pretendimet e Kinës nuk kishin bazë ligjore.  Të shtunën, Filipinet akuzuan Kinën për ‘veprime të paligjshme dhe agresive’ nga Kina për nxerrjen e topit të ujit në një anije peshkimi të qeverisë civile, një masë që Pekini e quajti ‘masa kontrolli’ të ligjshme.  

Në incidentin e së dielës, roja bregdetare e Kinës tha në një deklaratë se dy anije filipinase, duke shpërfillur paralajmërimet e përsëritura, kishin ‘hyrë në mënyrë të paligjshme në ujërat pranë shkëmbinjve koralorë Ren’ai në ishujt Nansha pa miratimin e qeverisë kineze’.

Ajo thoshte se Unaizah Mae 1 ‘bëri një kthesë të papritur joprofesionale dhe të rrezikshme, duke u përplasur qëllimisht në anijen e Gardës Bregdetare të Kinës 21556’. Ajo tha se pala filipinase mbante përgjegjësi të plotë.  

Zëdhënësi i Gardës Bregdetare të Kinës Gan Ju u bëri thirrje Filipineve të ndalin ‘aktet provokative’ të saj, duke thënë se Kina do të vazhdojë të kryejë ‘veprimtari të zbatimit të ligjit’ në ujrat e saj.  

Zëdhënësi i rojes bregdetare filipinase Jay Tarriela postoi në platformën e mediave sociale X se ‘M/L Kalayaan pësoi dëmtime serioze të motorit. Ndryshe nga dezinformimi i Rojes Bregdetare të Kinës, UM1 u përplas nga anija CCG.’

Një grup pune i qeverisë filipinase dënoi ‘aktet më të fundit të paprovokuara të detyrimit dhe manovrave të rrezikshme të Kinës kundër një misioni të ligjshëm dhe rutinë’ të riatdhesimit. Veprimi i Kinës ‘vë në pikëpyetje dhe dyshim të rëndësishëm sinqeritetin e thirrjeve të saj për dialog paqësor’, thoshte ajo në një deklaratë.  

Forca Kombëtare e Posatçme-Deti i Filipineve Perëndimore tha se një anije e rojes bregdetare po e kthente Kalayaan përsëri në provincën Palawan dhe se anija e rojes bregdetare BRP Cabra kishte ‘pësuar dëme në direkun e saj pasi ishte synuar drejtpërdrejt nga forca e plotë e topit të ujit’.  

Ambasadorja amerikane në Manila, MaryKay Carlson, postoi në X se ‘agresioni i Kinës minon stabilitetin rajonal në kundërshtim me një Indo-Paqësor të lirë dhe të hapur’.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Reuters.