Vendosni fjalën kyçe....

Tregu i punës në SHBA shton 236,000 vende pune në mars, duke fuqizuar ekonominë – Washington Post


 

Punëdhënësit krijuan 236,000 vende pune në muajin mars, duke mbështetur ekonominë përmes një periudhe të rritjes së paqëndrueshmërisë financiare dhe inflacionit, pasi një treg elastik i punës vazhdon të mbështesë ekonominë kundër të gjitha gjasave.

Shkalla e papunësisë ra në 3.5 për qind muajin e kaluar, sipas Byrosë së Statistikave të Punës, duke qëndruar pranë niveleve më të ulëta rekord 50-vjeçare, pjesërisht për shkak se më shumë punëtorë iu bashkuan fuqisë punëtore dhe disa punëdhënës i kanë mbajtur punëtorët në një treg të ngushtë pune.

Raporti i punës së marsit shënoi muajin e 27-të radhazi të rritjes solide të vendeve të punës. Ndërsa ritmi i krijimit të vendeve të punës është ngadalësuar, fuqia e tregut të punës tre vjet pas pandemisë së koronavirusit vazhdon të hutojë ekspertët, shkruan Washington Post.

Punëtorët amerikanë dhe aftësia e tyre në shpenzime, e kanë shtyrë ekonominë e SHBA-së përmes pengesave të jashtëzakonshme: një krizë bankare që rrëzoi tre banka dhe kërcënoi paqëndrueshmëri më të gjerë financiare; norma më të larta interesi që kanë ftohur tregun e banesave dhe pjesë të industrisë financiare; shkurtime gjithëpërfshirëse të industrisë së teknologjisë, me punëdhënësit kryesorë që shkurtojnë më shumë se 160,000 vende pune në tre muaj; dhe inflacioni i vazhdueshëm që i ka bërë sendet ushqimore dhe qiratë shumë më të shtrenjta, veçanërisht për më të rrezikuarit e vendit.

Disa sektorë po nxisin rritjen e tregut të punës, pasi të tjerët janë ngadalësuar. Fitimet më të mëdha të vendeve të punës në mars ishin te argëtimi dhe mikpritja, kujdesi shëndetësor dhe qeveria, sektorë që kanë lulëzuar në ekonominë e rimëkëmbjes pandemike pasi konsumatorët kanë zhvendosur shpenzimet e tyre nga mallrat drejt shërbimeve dhe përvojave.

Koha e lirë dhe mikpritja shtuan 72,000 vende pune në mars, me shumicën e rritjes në shërbimet e ushqimit dhe baret. Punësimi në industri mbetet nën nivelin e tij para pandemisë me rreth 368,000 vende pune.

Qeveria shtoi 47,000 vende pune, por sektori është ende duke punuar në rikuperimin e humbjeve të epokës së pandemisë. Kujdesi shëndetësor shtoi 34,000 vende pune me rritjen më të madhe në shërbimet e kujdesit shëndetësor në shtëpi dhe spitalet. Shërbimet profesionale dhe të biznesit shtuan 39,000 vende pune, me përfitimet më të mëdha në shërbimet profesionale, shkencore dhe teknike.