Vendosni fjalën kyçe....

Polonia kërkon ndihmën e SHBA-së për dëmshpërblimet e Luftës së Dytë Botërore nga Gjermania


 

Polonia shpreson të kërkojë ndihmën e SHBA për dëmshpërblimet e Luftës së Dytë Botërore që po kërkon nga Gjermania, raportuan mediat lokale të martën.

Zëvendësministri i Jashtëm Arkadiusz Mularczyk tha se qeveria synon të bëjë që dëmshpërblimet e luftës të pretendojnë një çështje ndërkombëtare dhe kështu do të kërkojë të marrë mbështetjen e Uashingtonit, sipas agjencisë shtetërore të lajmeve PAP.

“Sot po i drejtohemi Kongresit të SHBA. Ne besojmë se SHBA është një vend që përcakton rendin global sot, një vend kyç kur bëhet fjalë për respektimin e rendit ndërkombëtar, të drejtave të njeriut, sundimit të ligjit dhe drejtësisë ndërkombëtare,”  tha ai.

Mularczyk shtoi se ai po mbështet në mbështetjen e SHBA për “çështjen e pretendimit të kompensimit nga Polonia për efektet e Luftës së Dytë Botërore”.

Shtatorin e kaluar, Varshava paraqiti një raport gjithëpërfshirës që detajonte humbjet materiale të pësuar nga vendi gjatë luftës së bashku me një zotim për të kërkuar 1.3 trilion euro (1.37 trilion dollarë) nga Gjermania si dëmshpërblime.

Ministria e Jashtme polake tha në fillim të këtij muaji se Gjermania ka refuzuar kërkesën e vendit për reparacione, duke shtuar se Varshava do të vazhdojë përpjekjet e saj për të shlyer borxhet që rezultojnë nga agresioni dhe pushtimi gjerman nazist në 1939-1945.