Vendosni fjalën kyçe....

Bjellorusia ‘legalizon’ piraterinë dixhitale


Bjellorusia ka legalizuar përkohësisht përdorimin e përmbajtjes dixhitale nga ‘vendet jomiqësore’ pa pëlqimin e mbajtësve të të drejtave të autorit, sipas një dekreti të nënshkruar nga presidenti bjellorus Alexander Lukashenko dhe të publikuar në portalin zyrtar të vendit të informacionit ligjor.

Ligji i ri, i vendosur të hyjë në fuqi javën e ardhshme, lejon përdorimin e softuerit, filmave, muzikës, programeve televizive dhe ‘veprave të tjera audiovizuale’ në vend pa pëlqim, nëse mbajtësit e të drejtave të autorit vijnë nga vendet që kanë vendosur sanksione ndaj Bjellorusisë.

Dispozita specifikon se të drejtat e autorit duhet të paguhen për përdorimin e përmbajtjes për mbajtësit e të drejtave të autorit, por fondet duhet të kreditohen në llogarinë e autoritetit bjellorus të patentave, ku mund të pretendohen nga pronarët e të drejtave të autorit brenda tre viteve.

Dokumenti legalizon gjithashtu importet paralele, ndonjëherë të quajtura importe ‘gri’, një praktikë në të cilën produktet jo të falsifikuara importohen pa lejen e pronarëve të pronësisë intelektuale nëpërmjet kanaleve alternative të furnizimit.

Masa mbulon importet nga çdo vend, jo vetëm ato që konsiderohen ‘jomiqësore’. Sipas ligjit të ri, importi i mallrave pa lejen e pronarit të së drejtës do konsiderohet i ligjshëm nëse këto mallra përfshihen në listën e produkteve ‘thelbësore’ për tregun vendas.

Ligji ‘do t’u japë mundësinë të importojnë mallra origjinale jo vetëm mbajtësve të të drejtave të autorit të objektit të pronësisë intelektuale ose shpërndarësve të tyre zyrtarë, por çdo importuesi. Kjo masë e përkohshme ka për qëllim parandalimin e mungesës së mallrave të importuara dhe ngopjen e tregut të konsumit’, shpjegoi qeveria bjelloruse në kanalin e saj zyrtar Telegram.

Importet paralele nuk do lejohen nëse mbajtësit e të drejtave të autorit të mallrave vazhdojnë të bashkëpunojnë me banorët e Bjellorusisë dhe nuk ka mungesë kritike të këtyre mallrave në tregun vendas. Legjislacioni i ri do hyjë në fuqi deri më 31 dhjetor 2024.