Vendosni fjalën kyçe....

Qyteti në Britani propozon ‘karantinën klimatike’, kufizime, bllokime e gjurmime të lëvizjeve


Qyteti i Oksfordit ka përqafuar konceptin e kufizimit të udhëtimit personal të qytetarëve për të luftuar ndryshimet klimatike, një ide që dikur u hodh poshtë si një teori konspirative.

Sistemi i ashtuquajtur ‘filtri i trafikut’ i Këshillit të Qarkut Oxfordshire, i miratuar javën e kaluar, është bërë viral, i denoncuar si hapi i parë drejt ‘karantinave klimatike’ nga skeptikët e klimës dhe aktivistët e lirive civile.

Qyteti do ndahet në gjashtë ‘lagje 15-minutëshe’, që përmbajnë të gjitha nevojat lokale, me banorët që u kërkohet të regjistrojnë makinat e tyre në mënyrë që ardhja dhe ikja e tyre të mund të gjurmohet nga një rrjet kamerash. Atyre u lejohet lëvizje e pakufizuar në lagjen e tyre, por për të kaluar nëpër filtra të tjerë duhet të aplikojnë për leje.

Edhe atëherë, atyre u jepet qasje në lagjet e tjera vetëm për një mesatare prej dy ditësh në javë. Ata që tejkalojnë pjesën e tyre të udhëtimit do gjobiten.

Mijëra banorë kanë shprehur shqetësimin për projektin, i cili më parë është refuzuar kur u prezantua me një emër tjetër – duke përfshirë 1,800 banorë të cilët nënshkruan një peticion për shqetësimet se projekti do rriste në fakt bllokimet.

Megjithatë, drejtorja e fushatës për Oxfordshire Liveable Streets, Zuhura Plummer, pohoi se nisma do ‘shpëtonte jetë e do e bënte qytetin tonë më të këndshëm tani dhe për brezat e ardhshëm’, duke përmendur një ‘analizë zyrtare’ që parashikonte 35% më pak trafik, 9% më pak viktima në rrugë, 15% më shpejt të lëvizjes së autobusëve dhe 91% më pak ndotje të ajrit.

Qyteti do përfitojë gjithashtu financiarisht, me çdo shofer që kapet duke kaluar nëpër një filtër pa një përjashtim ose pa leje, duke u gjobitur me 70 stërlina (pak më shumë se 85 dollarë) për shkelje. Planifikuesit presin që qyteti mund të fitojë deri në 1.1 milion stërlina në vit nga gjobat.

Skeptikët e klimës janë përpjekur të ngrenë alarmin për masën e propozuar që nga miratimi i saj, duke e përshkruar atë si hapin e parë drejt llojit të ‘blloqeve të klimës’ që media si The Guardian paralajmëroi në kulmin e pandemisë.

Profesoresha e ekonomisë Mariana Mazzucato përshkroi një të ardhme të zymtë në të cilën njerëzve do t’u kërkohet t’i nënshtrohen ‘karantinave klimatike’ për një pjesë të vitit, të ndaluar nga përdorimi i automjeteve personale dhe konsumimi i mishit të kuq, ndërsa kompanitë e karburanteve fosile do bëjnë kërkime, të gjitha në emër të parandalimit të ngrohjes katastrofike globale.

Kur projekti u ndesh me reagimin e gjerë publik, përmendjet e frazës ‘karantinë klimatik’ u fshinë menjëherë nga titujt e lajmeve dhe vetë nocioni i një ‘karantine klimatike’ të mandatuar nga qeveria u shpall një teori konspirative.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e RT