Vendosni fjalën kyçe....

CIA fshehu prova të historisë së operacioneve të fshehta të vrasësit të John Kennedy-t – Studiuesi


CIA po fsheh prova se e dinte se Lee Harvey Oswald, ‘i armatosuri i vetmuar’ që dyshohet se vrau presidentin e atëhershëm amerikan John F. Kennedy në 1963, ishte i përfshirë në operacione të fshehta antikubane vetëm disa muaj para vrasjes, ka pohuar gazetari Jefferson Morley.

Jo vetëm që agjencia ishte në dijeni të aktiviteteve të tij, po ata nuk i thanë kurrë Komisionit Ëarren – organi i ngarkuar me hetimin e vrasjes së Kenedit. Ata madje shkuan aq larg sa të mohonin se kishin njohuri për ta, deklaroi Morley – një studiues i shquar i JFK-së, në një konferencë për shtyp të mbajtur nga Fondacioni Mary Ferrell të hënën.

“Ajo që CIA po fsheh është ajo që ata kanë fshehur gjithmonë, të cilat janë burimet dhe metodat e tyre në lidhje me Lee Harvey Oswald.” – tha ai.

“Ne po flasim për prova të një operacioni të CIA-s që përfshin Lee Harvey Oswald.”

Sipas gazetarit, Oswald ishte përfshirë në një operacion që synonte diskreditimin e mbështetësve amerikanë të liderit komunist kuban Fidel Castro.

Morley i mbështet pretendimet e tij në dosjet e agjentit të CIA-s, George Joannides, i cili ka punuar me grupet kubane të mërgimit kundër Kastros. Të paktën 44 dokumente në dosjet e Joannides janë ende të klasifikuara nga CIA dhe, tha ai, mund të ofrojnë një pasqyrë të mëtejshme në përpjekjen e dukshme për ta paraqitur Oswald si një ‘figurë të pavarur pro Kastros’.

Fondacioni Mary Ferrell paditi administratën Biden dhe Arkivin Kombëtar në tetor, duke kërkuar publikimin e 16,000 dokumenteve të klasifikuara mbi vrasjen e JFK-së, të cilat u urdhëruan të çvuloseshin nga ish-presidenti Bill Clinton në 1992.

Ndërsa shumica e ekspertëve nuk besojnë se kutia përmban prova të pakundërshtueshme të përfshirjes së CIA-s ose të ndonjë qeverie tjetër në vrasjen e Kenedit, shumë dyshojnë se ato përfshijnë informacione mbi kontaktet e agjencisë me Oswald para vrasjes.

Morley ka paditur më parë CIA-n në një përpjekje për të deklasifikuar dosjet e Joannides, por deri më tani ka qenë i pasuksesshëm.

JFK kishte rënë në konflikt me CIA-n në muajt para vdekjes së tij për shkak të krizës së Raketave Kubane dhe ‘çështjen’ e Gjirit të Derrave, të cilën ai e shihte si një përpjekje për të futur SHBA-në në luftë me Kubën.

Agjencia ishte thellësisht e përfshirë në lëvizjen kundër Kastros në SHBA dhe Oswald, i cili u kthye në SHBA në vitin 1962 pasi dezertoi në Bashkimin Sovjetik dy vjet e gjysmë më parë, u përfshi në lëvizjen lokale -Fair Play for Cuba’.