Vendosni fjalën kyçe....

“Kriza ekonomike e BE-së s’ka të bëjë me Rusinë apo Covid-in” – Scholz


As pandemia Covid-19 dhe as lufta e Rusisë kundër Ukrainës nuk kanë luajtur një rol kyç në rënien e tanishme ekonomike në Evropë, ka argumentuar kancelari gjerman Olaf Scholz.

Ai ia atribuoi atë rritjes në Azi, duke paralajmëruar se ka të ngjarë të mos ketë një kthim në ditët e mira të dikurshme të ekonomisë evropiane.

Duke folur të martën në një samit ekonomik në Berlin të organizuar nga Suddeutsche Zeitung, Scholz tha se, për vite me radhë, vendet në Amerikën e Veriut dhe Evropën kishin shijuar një kombinim të rritjes së qëndrueshme, inflacionit të ulët dhe normave të larta të punësimit. Kjo megjithatë, sipas tij ishte një ‘përjashtim ekonomik’ që nuk mund të pritet të zgjasë.

“Lufta e Rusisë kundër Ukrainës dhe pasojat ekonomike të pandemisë Covid-19 mund të kenë përshpejtuar fundin e kësaj epoke.” – tha Scholz.

Scholz vazhdoi të shpjegonte se, për dekada të tëra, vende të tilla si Vietnami dhe Indonezia janë parë kryesisht si burim mallrash të lira për tregjet evropiane, amerikane dhe gjithnjë e më shumë, kineze.

Por ndërkohë, të njëjtat kombe aziatike përjetuan një rritje shpërthyese të numrit të njerëzve që i përkisnin klasës së mesme. Fuqia blerëse e këtyre individëve u rrit në përputhje me rrethanat. Kjo, postuloi kancelari gjerman, është ajo që ka çuar në rritjen e inflacionit diku tjetër.

Ai vuri në dukje se, në të njëjtën kohë, kjo është një histori e madhe suksesi e mundësuar nga globalizimi. Ai paralajmëroi gjithashtu kundër deglobalizimit, duke i bërë thirrje Gjermanisë dhe vendeve të tjera evropiane që të bëjnë më shumë tregti me ekonomitë në zhvillim.

Ai nxitoi të qetësojë bizneset gjermane se nuk kanë asgjë për t’u frikësuar, pasi mallrat e tyre do të mbeten në kërkesë të lartë në këtë botë të re dhe ata vetëm do fitojnë më shumë.