Vendosni fjalën kyçe....

Zbulimi befasues në Spanjë, gjurmët e lashta mendohet se u përkasin njerëzve 200,000 vjet më parë se sa mendohej


Paraardhësit tanë të lashtë njerëzorë mund të kenë banuar në Gadishullin Iberik rreth 295,800 vjet më parë, sipas një analize të re të gjurmëve të gjetura në një plazh në Andaluzi.

Zbuluar fillimisht në qershor 2020, gjurmët fillimisht mendohej se ishin bërë nga Neandertalët rreth 106,000 vjet më parë, megjithatë vlerësimi i ri sugjeron se ato mund të jenë lënë nga një specie e mëparshme e njeriut.

Gjurmët janë ngulitur në një shtresë sedimenti brenda shkëmbit Asperillo në Matalascanas dhe duket se janë bërë nga të paktën tre individë, duke përfshirë një fëmijë të moshës gjashtë deri në tetë vjeç. Më shumë se 300 gjurmë janë zbuluar deri më tani dhe fakti që ato të çojnë drejt një sërë gjurmësh kafshësh sugjeron se ato mund të jenë lënë nga gjuetarët.

Pavarësisht gjendjes së jashtëzakonshme të ruajtjes së printimeve, studiuesit thonë se nuk mund t’i atribuojnë ato në mënyrë të besueshme tek një specie specifike hominide sepse tiparet e tyre anatomike nuk janë mjaft të detajuara. Sidoqoftë, vlerësimet origjinale të moshës së gjurmëve sugjeruan se ato vinin nga Pleistoceni i Sipërm, kur Neandertalët banonin në rajon.

Për të testuar këtë supozim, autorët e një studimi të ri rillogaritën moshat e katër mostrave të sedimentit duke përdorur një teknikë të quajtur luminescence e stimuluar optikisht. Rezultatet treguan se materiali ishte në fakt dukshëm më i vjetër se sa mendohej më parë dhe e kishte origjinën në Pleistocenin e Mesëm.

Më konkretisht, gjurmët duket se janë bërë midis një periudhe të ngrohtë të njohur si Faza 9 e Izotopit Detar (MIS 9) dhe MIS 8 më e ftohtë, kur ndodhi një akullnajë e madhe. Mbetjet e hominideve nga kjo epokë janë jashtëzakonisht të rralla, megjithëse autorët e studimit thonë se klima më e ngrohtë e Spanjës jugore do të kishte siguruar një nga habitatet më të mira të Evropës për njerëzit gjatë kësaj kohe.

Deri më sot, vetëm katër vende kanë dhënë gjurmë hominide nga Pleistoceni i Mesëm. Printimet nga dy prej këtyre vendeve u janë atribuar Neandertalëve, ndërsa ato nga dy vendet e mbetura besohet se janë bërë nga një paraardhës i mëparshëm i quajtur Homo heidelbergensis.

Sipas autorëve të studimit, gjatësia e printimeve në të katër këto vende përputhet me ato në Matalascanas, duke sugjeruar se ato i përkasin gjithashtu një prej këtyre dy specieve.