Vendosni fjalën kyçe....

Mbi 20 milionë amerikanë kanë votuar tashmë para zgjedhjeve afatmesme


Më shumë se 20 milionë amerikanë kanë votuar në mungesë ose personalisht përpara zgjedhjeve afatmesme të vitit 2022.

Rreth 12.5 milionë kanë votuar me postë ndërsa gati 8 milionë kanë votuar personalisht, tregojnë të dhënat nga Projekti Zgjedhor i Universitetit të Floridës. Projekti përmbledh të dhënat e votimit për shtetet që raportojnë votimin e hershëm

Florida, Kalifornia, Georgia e Teksasi kryesojnë listën me më shumë se 2 milionë vota secila. Një numër shtetesh javën e kaluar hapën fazën e tyre të votimit të hershëm, ndërsa shteti i Nju Jorkut dhe Nju Xhersi filluan fazat e tyre të hershme të votimit të shtunën.

Michael Bitzer, një profesor në Kolegjin Cataëba në Karolinën e Veriut, i cili u përshkrua si ekspert për sa u përket modeleve të votimit të hershëm, i tha Politico-s të shtunën se pjesëmarrja më e madhe e votave të parakohshme nuk pasqyron ndryshim në elektorat.

“Shumica dërrmuese e këtyre votuesve të hershëm janë votues tipikë të hershëm, që votojnë personalisht ose me postë.” – tha Bitzer.

Demokratët kanë mbajtur të dy dhomat e Kongresit dhe presidencën për dy vitet e fundit. Republikanët janë të favorizuar për të fituar Kongresin në zgjedhjet afatmesme të 8 nëntorit, të mbështetur nga zhgënjimi i publikut mbi ekonominë.

Disa gara në shtetet kryesore të fushëbetejës janë të ngushta dhe udhëheqësi i pakicës së Senatit, republikani Mitch McConnell deklaroi në fillim të vitit se mundësitë që partia e tij të fitojë shumicën janë 50 me 50.