Vendosni fjalën kyçe....

Ish-shefi i agjencisë daneze të spiunazhit akuzohet për nxjerrjen e sekreteve


Prokurorët në Danimarkë kanë akuzuar zyrtarisht ish-shefin e inteligjencës së vendit, Lars Findsen, për zbulimin e sekreteve shtetërore shumë të fshehta te gjashtë persona, duke përfshirë dy gazetarë.

Findsen, i cili u pezullua nga puna si kreu i Shërbimit të Inteligjencës Daneze të Mbrojtjes (FE) në gusht 2020, përballet me një aktakuzë me gjashtë pika në Viborg, sipas një deklarate nga Shërbimi Informativ Policor i Danimarkës (PET).

Prokurorët po e ndjekin çështjen duke sugjeruar se Findsen mund të dënohen me më pak se katër vjet burg nëse ai shpallet fajtor ndërsa kanë kërkuar që gjyqi të zhvillohet me dyer të mbyllura.

Rrjedhjet ndodhën gjatë një periudhe prej 16 ose 17 muajsh, tha PET. Përpara se të pezullohej, Findsen kishte drejtuar inteligjencën që nga viti 2015 dhe më parë kishte mbikëqyrur inteligjencën vendase si drejtor i PET nga 2002 deri në 2007. Ai ishte mes katër personave të arrestuar dhjetorin e kaluar në lidhje me një hetim ‘të gjatë e të thelluar’ nga PET dhe Policia e Jutlandës Lindore.

“Është sigurisht serioze kur sekretet ose informacione të tjera konfidenciale që janë thelbësore për punën e shërbimeve të inteligjencës për të mbrojtur sigurinë e Danimarkës u kalohen personave të paautorizuar.” – tha Jacob Berger Nielsen, prokuror i Viborg.

“Kjo mbart një rrezik të përhapjes së mëtejshme në një publik më të gjerë. Mund të dëmtojë marrëdhëniet me partnerët e shërbimeve të inteligjencës dhe mund ta bëjë më të vështirë për ta kryerjen e punës së tyre nëse zbulohen metodat e tyre të punës.”

Zyrtarët danezë nuk kanë dhënë shumë hollësi në lidhje me llojin e informacionit që Findsen dyshohet se ka nxjerrë, përveçse kanë thënë se janë shumë të klasifikuara. Gjashtë marrësit e supozuar të informacionit nuk u identifikuan.

Findsen ishte kapur më parë në një skandal mbi akuzat se FE po spiunonte në mënyrë të pajustifikueshme qytetarët danezë dhe po mbante informacione për të parandaluar mbikëqyrjen e duhur të agjencisë së inteligjencës.