Vendosni fjalën kyçe....

Britania krijon kategorinë e parë ‘të hapur’ për sportistët trans


Federata Britanike e Triathlon ka konfirmuar një kategori të parë ‘të hapur’ në sportet në Mbretërinë e Bashkuar e krijuar posaçërisht për atletët transgjinorë.

Politika e re do futet nga janari 2023 dhe do të krijohet ‘për të gjithë individët, përfshirë meshkujt, transgjinorët meshkuj e femra dhe ata jobinarë që ishin seks mashkull në lindje’, u njoftua.

Kategoria ‘e hapur’ do zbatohet në garat ku ofrohen çmime ose janë në rrezik renditje, e cila përfshin ato në nivel bazë në sportin që ka të bëjë me vrapimin, notin e çiklizmin.

Si pjesë e një deklarate, British Triathlon tha se politika e saj e re ‘përvijon se triathlon është një sport për të gjithë dhe se sjellja transfobike nuk do tolerohet’.

Triathlon britanik tha se sporti i tij përbëhet nga tre disiplina të dallueshme, secila prej të cilave ‘ka një histori të gjatë me dallime të qarta midis paraqitjeve të arritura midis meshkujve dhe femrave’.

British Triathlon vendosi për qasjen e tij të re pasi kreu një anketë me më shumë se 3000 anëtarë. Me të, organizata zbuloi se 80% favorizonin të kishin dy kategori.

Politika e re do të zëvendësojë udhëzimet ekzistuese të vitit 2018 që lejonin gratë trans të konkurrojnë kundër atleteve femra me kusht që ato të kishin mbajtur nën kontroll testosteronin e tyre.

Lëvizja revolucionare nga Triathlon Britanik vjen pasi autoriteti global i notit FINA ndaloi atletët transgjinorë që kishin përfunduar çdo pjesë të pubertetit mashkullor dhe gjithashtu u zotua të krijonte një kategori ‘të hapur’.