Vendosni fjalën kyçe....

Pamja virale, shpjegohet ‘dera’ misterioze e Marsit


Një fotografi e bërë nga roveri ‘Curiosity’ i NASA-s në planetin Mars që i ngjan një porte në anën e një shkëmbi është në fakt thjesht një erozion i vjetër i mërzitshëm, shpjeguan shkencëtarët pas spekulimeve se struktura me katrorë mund të jetë krijuar nga specie aliene.

Ajo që duket të jetë një vrimë drejtkëndore, e fotografuar javën e kaluar nga roveri, në fakt u formua nga ‘proceset normale gjeologjike’, tha profesori Sanjeev Gupta i Kolegjit Imperial për ‘Daily Telegraph’, duke treguar për një thyerje guri që ai thotë se mund të kishte ndodhur në çdo moment. në disa qindra milionë vitet e fundit.

Ndoshta më e rëndësishmja, për njerëzit që kërkojnë atë provë të pakapshme të jetës jashtëtokësore, ‘dera’ është mjaft e vogël, aq sa nëse ndonjë ent do ta bënte shtëpinë e tij atje, ndoshta nuk do të përbënte shumë kërcënim te njerëzit.

Gjeologu planetar Nicholas Mangold llogariti lartësinë e kthinës në më pak se tre këmbë, ndërsa ekspertët që folën në faqen e ‘kontrollit të fakteve’ Snopes pohuan se ajo ishte edhe më e vogël, rreth 30 cm me 45 cm.

Pamja është marrë nga ‘Curiosity’ më 7 maj dhe u bë virale të enjten kur njerëzit filluan të spekulonin se rajoni i ndarë në katror i ngjante një dere. Edhe gjeologu britanik Neil Hodgkins e quajti atë një pamje shumë kureshtare përpara se të pranonte se ‘i dukej si erozion natyror’”.

Gjeologu fajësoi erërat marsiane për gërryerjen e shtresave horizontale të ekspozuara në sipërfaqe dhe vuri në dukje vendin ku ato kryqëzoheshin me thyerje vertikale natyrore, duke vënë në dukje se fotografia duket se tregon ‘një gur të madh që ka rënë nën peshën e tij’ nga graviteti marsian duke lënë pas vrimën që ka tërhequr kaq shumë vëmendje.