Vendosni fjalën kyçe....

KE akuzon Apple se ka kufizuar rivalët në qasjen e pagesave Apple Pay


Komisioni Evropian ka akuzuar Apple për kufizimin e aksesit të rivalëve në teknologjinë që qëndron pas sistemit të tij të pagesave celulare Apple Pay, teksa shton hetimet për shkelje të dyshuara të rregullave antitrust të BE-së.

Krahu ekzekutiv i BE-së tha të hënën se kishte dërguar një fletë tarifimi të njohur si një deklaratë kundërshtimesh për Apple, duke detajuar se si kompania kishte abuzuar me pozicionin e saj dominues në tregjet për portofolat celular në pajisjet iOS.

Rasti antitrust mund të rezultojë në një gjobë të madhe për prodhuesin e iPhone dhe ta detyrojë atë të hapë teknologjinë e tij të pagesave pa kontakt për konkurrentët.

Portofolat celular mbështeten në komunikimin në fushë të afërt, ose NFC, i cili përdor një çip në pajisjen celulare për të komunikuar me valë me terminalin e pagesave të një tregtari.

Njoftimi thotë se Apple Pay është deri tani portofoli celular më i madh i bazuar në NFC në treg dhe akuzoi kompaninë për mohimin e aksesit të të tjerëve në teknologjinë popullore.

Ajo tha se praktika “ka një efekt përjashtues ndaj konkurrentëve dhe çon në më pak inovacione dhe më pak zgjedhje për konsumatorët për kuletat celulare në iPhone”.

“Ne kemi indikacione se Apple ka kufizuar aksesin e palëve të treta në teknologjinë kyçe të nevojshme për të zhvilluar zgjidhje rivale të portofolit celular në pajisjet e Apple,” tha shefja e antitrustit të BE-së Margrethe Vestager.

“Në deklaratën tonë të kundërshtimeve, paraprakisht kemi gjetur se Apple mund të ketë kufizuar konkurrencën, në dobi të zgjidhjes së saj Apple Pay,” tha ajo.

Në një deklaratë, Apple tha se do të vazhdojë të angazhohet me Komisionin “për të siguruar që konsumatorët evropianë të kenë akses në opsionin e pagesës sipas zgjedhjes së tyre në një mjedis të sigurt dhe të sigurt”.

“Ne projektuam Apple Pay për të ofruar një mënyrë të lehtë dhe të sigurt për përdoruesit që të paraqesin në mënyrë digjitale kartat e tyre ekzistuese të pagesave dhe që bankat dhe institucionet e tjera financiare të ofrojnë pagesa pa kontakt për klientët e tyre”, tha kompania.

“Apple Pay është vetëm një nga shumë opsionet e disponueshme për konsumatorët evropianë për kryerjen e pagesave dhe ka siguruar qasje të barabartë në NFC duke vendosur standarde lider në industri për privatësinë dhe sigurinë”.

Vestager tha se BE i merr shumë seriozisht çështjet e sigurisë, por këmbënguli se hetimi i bllokut nuk zbuloi prova se rreziqet e sigurisë do të rriteshin nëse aksesi do t’u jepej palëve të treta.

“Përkundrazi, provat në dosjen tonë tregojnë se sjellja e Apple nuk mund të justifikohet nga shqetësimet e sigurisë”, tha ajo.