Vendosni fjalën kyçe....

Presidentët Herzog, babë e bir shkruajnë historinë në Izrael


Shumë kohë para se ai të shpallte në të vërtetë kandidaturën e tij, në përgjithësi supozohej se Herzog do të bëhej presidenti i 11-të i Izraelit.

Ai kurrë nuk e fshehu faktin se, kjo ishte ambicia e tij përfundimtare, edhe pse ai do të preferonte të ishte kryeministër para se të bëhej president.

Ai ka ndjekur gjurmët e babait të tij, Chaim Herzog, presidenti i gjashtë i Izraelit, në shumë aspekte.

Chaim Herzog ishte zëdhënësi kryesor i Izraelit gjatë Luftës Gjashtë Ditore 1967. Isaac Herzog, i cili shërbeu në njësinë elite të inteligjencës 8200, ishte një nga zëdhënësit kryesorë të Izraelit gjatë Luftës së Dytë në Liban. Chaim Herzog ishte avokat me profesion. Isaac Herzog është gjithashtu avokat me profesion.

Chaim Herzog ishte një MK Laburist para zgjedhjes së tij në presidencë. Këtu, djali i tij e tejkaloi atë, sepse ai ishte jo vetëm një punëtor MK, por shërbeu si udhëheqës i Partisë së Punës, dhe udhëheqës i opozitës, dhe para kësaj ministri i mirëqenies sociale, çështjeve të diasporës, ndërtimit dhe strehimit dhe turizmit. Para të gjithave, ai ishte sekretar i kabinetit.

Për tre vitet e fundit ai ka shërbyer gjithashtu si kryetar i Agjencisë Hebraike në të cilën kapacitet ai punoi ngushtë me Aliyah dhe Ministrin e Integrimit Pnina Tamano-Shata për të sjellë hebrenj etiopianë në Izrael dhe ishte në aeroport për t’i përshëndetur ata kur mbërritën.

Herzog gjithashtu udhëtoi jashtë vendit gjerësisht për të forcuar marrëdhëniet me ato komunitete me të cilat ai tashmë ishte njohur dhe për të krijuar marrëdhënie të reja me ato komunitete me të cilat ai nuk ishte angazhuar më parë.

Ndryshe nga babai i tij, Herzog nuk ishte zyrtarisht një diplomat, por, në rolet e tij të ndryshme si një nëpunës publik, mori pjesë në ngjarje diplomatike dhe si udhëheqës i opozitës ai takoi pothuajse çdo dinjitar të huaj që vinte për një vizitë zyrtare në Izrael.

Dhe, sigurisht, kishte çështje të ndjeshme të sigurisë në të cilat nuk kishte ndarje të mendimit midis së majtës dhe së djathtës, që do të thotë se në takimet e tij me këta personalitete të huaja Herzog bëri jehonë të linjës së marrë nga kryeministri dhe ministri i mbrojtjes.

Në Agjencinë Hebraike, ku babai dhe nëna e tij gjithashtu dikur kanë punuar në periudhat para-shtetërore dhe ato të hershme, Herzog e tejkaloi babanë e tij, për shkak të të qenit kryetar.

Ashtu si babai i tij, i cili shkroi disa libra, Herzog gjithashtu ka disa libra për meritat e tij, dhe përveç asaj që ka shkruar, si babai i tij, ai është një lexues i pangopur.

Ai gjithashtu është zgjedhur president në një moshë më të re. Babai i tij ishte 65 vjeç. Herzog është 60 vjeç.

Familja Herzog ka një histori të gjatë të shërbimit publik.

Ashtë një fakt i njohur se gjyshi i tij atëëror, për të cilin ai u emërua, ishte kryebabi i parë Ashkenazi i Izraelit, por ajo që dihet më pak është se familja ka një histori shekullore të shërbimit publik – zyrtare dhe jozyrtare.

Pas Luftës së Dytë Botërore, gjyshi i Herzog, i shoqëruar nga xhaxhai i Herzogut Yaakov Herzog (i cili më vonë u bë i famshëm si ambasadori elokuent i Izraelit në Kanada), shkoi në Evropë për të kërkuar fëmijë të mbijetuar të Holokaustit, shumë prej të cilëve ishin marrë nga manastiret dhe manastiret. Murgeshat dhe priftërinjtë ngurronin t’i linin ata dhe mohuan që të ishin hebrenj. Rabini Herzog qëndroi përpara të gjithë fëmijëve dhe lexoi lutjen e Shemës. Ata që vinin nga shtëpitë tradicionale ose ortodokse u bashkuan spontanisht me të, dhe kështu ai ishte në gjendje të rivendoste trashëgiminë e tyre dhe t’i sillte në Tokën e Izraelit.

S’është për t’u habitur që një nga dy nipërit e tij që mbajnë emrin e tij zgjodhën të shkonin në Murin Perëndimor në Jeruzalem për t’u lutur atje një ditë para zgjedhjes së tij për president.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Izraeli Sot


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *