Vendosni fjalën kyçe....

Vaksina e re kundër malaries tregon 77% efikasitet në  provë, e para që tejkalon objektivin e OBSH-së


Studiuesit që kanë shpikur një vaksine të re kundër  malaries kanë raportuar se është deri në 77% efektive kundër sëmundjes, që merr më shumë se 400 mijë jetë në vit, duke e bërë atë vaksinën e parë që plotëson efikasitetin e synuar të OBSH-së.

Rezultatet e provave të fazës së dytë të vaksinës, të njohur si R21 / Matrix-M dhe të zhvilluara nga Universiteti i Oksfordit në bashkëpunim me kompaninë bioteknike Novavax, u botuan në revistën mjekësore ‘The Lancet’ në fillim të kësaj jave.

Studiuesit pretendojnë se imunizimi ka rezultuar efektiv në një provë që përfshiu 450 fëmijë të moshës midis pesë dhe 17 muaj nga Burkina Faso. Subjektet u ndanë në tre grupe: i pari mori vaksinën me një ndihmës të dozës së lartë, e cila është një substancë e përdorur për të përmirësuar efektivitetin e një vaksine; i dyti mori të njëjtën vaksinë me një ndihmës të dozës së ulët dhe grupi i kontrollit mori një vaksinë kundër tërbimit.

Midis atyre që morën vaksinën me opsion me dozë të ulët, rreth 29% zhvilluan malarie, ndërsa rreth 26% që morën një goditje me dozë të lartë më pas u infektuan, që do të thotë se vaksina ka treguar efektivitet përkatësisht prej 71% dhe 74% në parandalimin e sëmundjes shumë ngjitëse .

Pasi kanë përfunduar fazën e dytë të provës, studiuesit presin që të testojnë vaksinën në një grup më të madh me 4,500 fëmijë, duke filluar nga pesë muaj në tre vjeç dhe që vijnë nga Burkina Faso, Kenia, Mali dhe Tanzania.