Vendosni fjalën kyçe....

Astronomët zbulojnë flluska gjigande me rreze X që shtrihen sipër dhe poshtë Rrugës së Qumështit


Një studim i ri i qiellit në spektrin e rrezeve X ka kapur struktura deri më tani të papara, por tepër të mëdha, të fshehura për sytë e thjeshtë në Rrugën e Qumështit dhe më tej.

Strukturat në fjalë janë flluska gjigande të përbëra nga rrezet X, që burojnë nga qendra galaktike dhe shtrihen përtej, lart dhe poshtë, planit galaktik.

Ato janë aq të mëdha saqë i bëjnë xhuxh flluskat Fermi të rrezatimit gama që njerëzimi ka vërejtur tashmë.

Gjetjet u bënë nga një ekip astrofizikantësh të udhëhequr nga Peter Predehl i Institutit Max Planck për Fizikën Jashtëtokësore në Gjermani.

Predehl dhe ekipi i tij dyshojnë se flluskat me të vërtetë gjigante të rrezeve X dhe Fermi janë të lidhura dhe mund të ndajnë një pikë të përbashkët, të dhunshme të origjinës.

Zonat mbi dhe poshtë rrafshit galaktik, ose seksioni i diskut i banuar nga shumica dërrmuese e materies në Rrugën e Qumështit, duke përfshirë yjet, planetët, mjegullën dhe trupat e tjerë të ndryshëm, janë relativisht të zbrazëta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *