Vendosni fjalën kyçe....

Raporti i Parlamentit Evropian: Në Shqipëri deziformimi përdoret për qëllime politike, Rama akuzohet se e përdori gjatë pandemisë


Një raport i Parlamentit Evropian i porositur nga komiteti ANTE mbi rolin e dezinformimit thotë se vetë kryeministri Edi Rama “është akuzuar për përdorim të dezinformimit për të rritur shikueshmërinë dhe qëndrimin e tyre, ose ndonjëherë edhe pa ndonjë qëllim të veçantë fare”.

Në këtë raport përmenden rasti kur Kryeministri Edi Rama postoi një video ku pretendonte se policia spanjolle përdori dhunë për të ndaluar përhapjen e koronavirusit. Në fakt video ishte nga një aksion policor në Algjeri.

Shumica dërrmuese e dezinformimit shqiptar është vendas si për origjinën ashtu edhe për qëllimin e tij dhe ka tendencë të marrë njërën nga dy format. Më të përhapurat janë përpjekjet e krijuara nga media për të rritur trafikun – dhe kështu të ardhurat – përmes raportimit sensacionalist, shpesh me pak ose aspak lidhje me vërtetësinë e informacionit të zbuluar. Krahas dezinformimit të orientuar komercial është dezinformimi i prodhuar dhe shpërndarë për qëllime politike. Politikanë të shumtë kapërcejnë spektrin, përfshirë Kryeministrin Edi Rama, që akuzohen se kanë përdorur dezinformata për të rritur shikueshmërinë dhe qëndrimin e tyre, ose ndonjëherë edhe pa ndonjë qëllim të veçantë fare. Në fakt, Rama u detyrua të bënte një falje publike në Mars 2020 për trillime të pretendimeve se zyrtarët Spanjollë po vendosnin taktika të dhunshme policore për të ndaluar përhapjen e COVID-19. ‘Provat’ e tij dolën të ishin një video e policisë altegjriane të trazirave duke sulmuar protestuesit. Më keq, dezinformimi është një problem i zakonshëm i vendosur nga qeveria dhe miqtë e saj kundër gazetarëve hulumtues, aktivistëve të shoqërisë civile dhe të tjerëve që kërkojnë të mbajnë përgjegjësi interesa të fuqishëm. Megjithatë, Rama ishte në pritje të raporteve të rreme me origjinë nga Italia. Këto u ndoqën më së shumti nga Syri.net, një burim kryesor i lajmeve në internet i lidhur me Partinë Demokratike opozitare, e cila pretendoi se qeveria e Ramës kishte lejuar importin e 1,300 tonë mbetjeve toksike që u zhdukën nga Italia në fillim të 2018”-thuhet ndër të tjera në raport.

Faksimile nga raporti


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *