Vendosni fjalën kyçe....

Burrat mund të jenë më të rrezikuar të preken nga koronavirusi, sesa gratë


Duket se burrat kanë më shumë gjasa që të preken nga koronavirusi sesa gratë, të paktën kështu sugjeron një studim i realizuar në Kinë.

Business Insider shkruan se 54 % e pacientëve të spitalit të Universitetit të Wuhan-it ishin burra. Një tjetër studim i mëparshëm i pacientëve të shtruar në spital tregonte se 68 % e pacientëve ishin burra.

Një studim i tretë i afro 1100 pacientëve (i cili është ende në pritje të rishikimit) ka identifikuar një moshë mesatare të tyre 47 vjeç, me rreth 58% të rasteve burra.

Këto të dhëna kanë bërë që disa studiues të dyshojnë se burrat kanë kushte të caktuara biologjike që i bëjnë ata më të ndjeshëm ndaj virusit. Por studiues të tjerë nuk janë aq të sigurt.

Kështu studiuesit po përpiqen të përcaktojnë se çfarë është ajo që i bën burrat më të ndjeshëm se mbrojnë gratë dhe fëmijët.

Deri më tani, ekspertët besojnë se kjo mund të lidhet me faktin se kush e mori virusin së pari, ose madje edhe aftësive anti-infeksionuese të hormoneve femërore.

Një studim i 138 prej pacientëve më të parë të koronavirusit të pranuar në një spital në Ëuhan, zbuloi se 54.3 % e tyre ishin burra. Mbi një e katërta e të gjithë pacientëve u transferuan në njësinë e kujdesit intensiv dhe më shumë se 4 % përfundimisht vdiqën.

Megjithëse pacienti më i ri ishte 22 vjeç, mosha mesatare ishte shumë më e lartë: 56.

Studiuesit zbuluan se gati gjysma e pacientëve me koronavirus (46.4 përqind), kishin të paktën një nga gjendjet themelore. Më së shpeshti, këto kushte kronike ishin presioni i lartë i gjakut, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Megjithëse normat fillojnë të harmonizohen pasi gratë kalojnë në menopauzë (midis moshës 45-55 vjeç), burrat kanë më shumë gjasa të kenë presion të lartë të gjakut dhe ta kenë më të lartë sesa gratë.

Dallimet seksuale në nivelin e diabetit në SHBA ndryshojnë shumë midis racës. Burrat e bardhë, për shembull, kanë 2.5 herë më shumë rrezik të preken nga sëmundja sesa gratë e bardha.

Ndërsa tek burrat dhe gratë me ngjyrë, shifrat janë më të afërta me (4.8 % dhe 2.9 %) dhe tek burrat dhe gratë meksikane (6.6 përqind dhe 4.7 përqind).

Nivelet e larta të sheqerit në gjak që vijnë me diabet mund të hanë larg molekulave në sistemin imunitar që normalisht do të ndihmonin trupin tonë të luftojë infeksionin. Edhe virusi SARS në 2003-in ka prekur më shumë burrat se sa gratë.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *