Vendosni fjalën kyçe....

Gjigandët e teknologjisë do paguajnë më shumë taksa në Francë në 2019


Gjigantët e teknologjisë tani do të paguajnë më shumë taksa në Francë, pasi vendi vendosi të mos priste që pjesa tjetër e BE të paraqiste masën. Taksat e ashtuquajturat GAFA që synojnë firmat kryesore digjitale hyjnë në fuqi më 1 janar.

Qeveria franceze shpreson të mbledhë 500 milionë euro (572 milionë dollarë) me taksat që synojnë veçanërisht firmat e teknologjisë shumëkombëshe, duke përfshirë Google, Apple, Facebook dhe Amazon, tha ministri i Financave Bruno Le Maire, duke njoftuar këtë veprim në dhjetor. Ai theksoi se “tatimi do të futet çfarëdo që të ndodhë”.

Parisi po nxit atë që e sheh si taksim më të drejtë të firmave të teknologjisë së lartë në Bashkimin Evropian. Përparimi në këtë çështje është ngadalësuar në Bruksel, pasi blloku 28-anëtarësh është i ndarë në imponimin e taksave mbi gjigandët e Silicon Valley. Çdo ndryshim duhet të marrë miratimin unanim nga shtetet anëtare.

Kritikët thonë se firmat e teknologjisë së lartë po bëjnë para nga ekonomitë e vendeve evropiane, pasi përdorin strukturën e tyre komplekse për të çuar disa nga fitimet e tyre në shtetet anëtare me tatime të ulëta.

Blloku kundërshtar udhëhiqet nga Irlanda, e cila është bërë një lloj Meka për kompanitë e teknologjisë amerikane dhe pret shumë nga selitë e tyre. Estonia dhe Suedia janë gjithashtu midis atyre që nuk favorizojnë ofertën e Francës, duke pasur frikë se taksat mund të nxisin hakmarrjen e SHBA.

BE ka diskutuar planet për një taksë prej tre për qind mbi të ardhurat e kompanive të mëdha të internetit që bëjnë para nga të dhënat e përdoruesit ose reklamat digjitale. Megjithatë, raundi i fundit i bisedimeve mbi këtë çështje në nëntor nuk rezultoi me përparim të ndjeshëm, duke shtyrë Francën të lëvizë përpara vetëm me të.

Më vete, Franca dhe Gjermania arritën një konsensus mbi një taksë prej tre për qind në reklamat digjitale pasi Parisi ranë dakord të hedhin poshtë propozimet e tij fillestare për një taksë më të gjerë mbi të dhënat. Të dy fuqitë e BE-së planifikojnë të vendosin një masë të re të përbashkët në vitin 2021, përveç nëse anëtarët e Organizatës për Bashkëpunimin Ekonomik dhe Zhvillimin (OECD) kanë rënë dakord për një qasje globale deri atëherë.

Franca mund të ketë arsyet e veta vendase – si pasojat e protestës masive të Vest Yellow – për të imponuar taksën e GAFA, të quajtur sipas Google, Apple, Facebook dhe Amazon. Demonstrimet e fundit në nivel kombëtar do t’i kushtojnë ekonomisë franceze një shumë të madhe dhe tashmë kanë rezultuar në uljen e parashikimit të rritjes ekonomike të vendit për 2018 dhe 2019, ndërkohë që deficiti i tij buxhetor për vitin e ardhshëm u rrit në 3.2 përqind, duke shkelur rregullat e BE.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *