Vendosni fjalën kyçe....

‘Reuters’ publikon studimin: 52% e shqiptarëve duan të largohen nga vendi


‘Reuters’ ka publikuar së fundmi një studim të udhëhequr nga Russell King i Universitetit të Sussex dhe studiuesi shqiptar Ilir Gedeshi ku është arritur në përfundim se 52% e shqiptarëve duan të largohen nga vendi. 

“Studimi, i udhëhequr nga Russell King i Universitetit të Sussex dhe studiuesi shqiptar Ilir Gedeshi, zbuloi se migrimi potencial i vendit ishte rritur nga 44 përqind në 2007 në 52 përqind në 2018. Që kur Shqipëria përmbysi komunizmin në 1991, më shumë se 1.4 milion shqiptarë, pothuajse gjysma e popullsisë aktuale të vendit ballkanik, kanë emigruar kryesisht në Italinë fqinje dhe Greqinë dhe më pak në Britani, Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara. Studimi tregoi se motivet ekonomike ishin akoma faktori kryesor, por më pak, dhe se ata migrimi që mendojnë tani preferojnë Gjermaninë dhe SHBA-në.”, shkruan Reuters.

Kjo media duke u bazuar te studimi thekson se 65,000 shqiptarë kërkuan azil në Gjermani në vitin 2015-16, me të cilën shumica e tyre u refuzuan pasi ky shtet filloi të mirëpriste sirianët që iknin nga lufta.

“Ndërsa kriza globale dhe ekonomike që nga viti 2008 goditën ekonomitë e Italisë dhe të Greqisë, shtëpi me rreth një milion shqiptarë, remitancat për Shqipërinë, çelësi për lehtësimin e varfërisë, u tkurrën me një të tretën dhe 133,544 emigrantë u kthyen në atdhe.”, shkruan Reuters. 

Çfarë thotë Ilir Gedeshi për Reuters?

“Të papunët, të pa kualifikuar dhe të paarsimuar ishin emigrantë të mundshëm më parë. Tani të arsimuarit me një punë dhe gjendje të mirë ekonomike duan të emigrojnë. Ne gjithashtu gjetëm arsyet ekonomike që kishin rëndësi më të vogël sepse njerëzit tani duan të emigrojnë për një arsimim më të mirë. Një grup gjithashtu dëshiron të largohet sepse nuk shohin asnjë të ardhme në Shqipëri. Duhet gjithashtu të bëhen përpjekje për të përmirësuar dhe zgjeruar strukturën e punësimit dhe mundësive të biznesit në Shqipëri në mënyrë që më pak njerëz të jenë pesimistë për të ardhmen e tyre në Shqipëri dhe ta shohin migrimin si të vetmen rrugëdalje”, shtoi ajo./Hashtag.al 

Burimi: Reuters 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *