Vendosni fjalën kyçe....

Polonia do shpenzojë rreth 2.5 miliardë dollarë për kufirin lindor


Polonia do investojë 10 miliardë zloty (2.55 miliardë dollarë) në një program për të siguruar kufirin e saj lindor, tha kryeministri të shtunën, në një përpjekje për të forcuar mbrojtjen kundër asaj që thotë se është një kërcënim në rritje nga Rusia dhe Bjellorusia.

Kufiri i Polonisë me Bjellorusinë ka qenë një pike e nxehtë që kur emigrantët filluan të dynden atje në vitin 2021, pasi Minsku, një aleat i ngushtë rus, hapi agjencitë e udhëtimit në Lindjen e Mesme duke ofruar një rrugë të re jozyrtare për në Evropë – një lëvizje që Bashkimi Evropian tha se ishte bërë për të bërë një krizë.

Që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia në vitin 2022, marrëdhëniet janë bërë edhe më të tensionuara, me Varshavën që rriti shpenzimet e mbrojtjes dhe akuzoi Minskun dhe Moskën për përpjekje për të destabilizuar Poloninë.

“Ne kemi vendosur të investojmë 10 miliardë zloty në sigurinë tonë dhe mbi të gjitha në një kufi të sigurt lindor”, tha kryeministri Donald Tusk në një konferencë shtypi.

“Ne po fillojmë një projekt madhor për të ndërtuar një kufi të sigurt, duke përfshirë një sistem fortifikimesh që do e bëjnë të pamundur kalimin e këtij kufiri për një armik të mundshëm.”

Tusk nuk dha hollësi të mëtejshme se çfarë lloj fortifikimesh do ndërtoheshin.

Qeveria e mëparshme ndërtoi një gardh në kufirin polako-bjellorusi që ishte mbi 180 km i gjatë dhe 5.5 metra i lartë, për të mbrojtur kundër emigrimit të paligjshëm. Ai plotësohet nga një sistem kamerash dhe sensorësh që mbikëqyr kufirin.

Tusk kishte njoftuar planet për të forcuar kufirin lindor në fillim të majit, por pa dhënë hollësi.