Vendosni fjalën kyçe....

Nju Jorku në telashe nga minjtë, shfaqet sëmundja


Autoritetet shëndetësore të qytetit të Nju Jorkut kanë regjistruar një rritje të ndjeshme të rasteve të leptospirozës njerëzore, një sëmundje e shkaktuar nga kontakti me urinën e kafshëve, veçanërisht të minjve.

Sipas një këshillimi të lëshuar nga Departamenti i Shëndetit dhe Higjienës të qytetit të premten, gjashtë persona janë diagnostikuar me sëmundje deri tani këtë vit, ndërsa 24 raste u raportuan në 2023, duke shënuar numrin më të lartë në një vit të vetëm. Autoritetet ia atribuojnë rritjen rritjes së numrit të minjve në qytet.

Nëse nuk trajtohet, leptospiroza mund të çojë në dështim të veshkave dhe dëmtim të mëlçisë. Sëmundja shkaktohet nga disa lloje bakteresh të transmetuara përmes urinës ose jashtëqitjes së kafshëve, ose ujit e tokës së ndotur nëse bie në kontakt me sytë, gojën, hundën ose të çarat në lëkurë. Ndër simptomat më të zakonshme të sëmundjes janë ethe, dhimbje koke dhe të dridhura.

Qyteti i Nju Jorkut ka një nga popullatat më të larta të minjve kafe në SHBA. Studiuesit nga kompania e qytetit për kontrollin e brejtësve vlerësuan se kishte rreth 3 milionë minj në qytet që nga gushti 2023, duke zbuluar se numri ishte rritur me gati 50% në dekadën e kaluar. Minjtë janë mbarështues të jashtëzakonshëm, me një çift që potencialin mund të prodhojë deri në 15,000 pasardhës në një vit.

Rritja e infeksioneve me leptospirozë vjen një vit pasi kryebashkiaku Eric Adams emëroi Kathleen Corradi si drejtoreshën e parë për zbutjen e epidemisë së brejtësve.

Si pjesë e përpjekjes për të çrrënjosur përfundimisht problemin e kahershëm, Këshilli Bashkiak prezantoi një projektligj të ri në fillim të kësaj jave që do t’i kërkonte Departamentit të Shëndetësisë të përdorte fishekë të kripur që sterilizonin minjtë meshkuj dhe femra në dy lagje si pjesë e një programi pilot.