Vendosni fjalën kyçe....

“Sulmi ajror izraelit në Gaza ku u vranë 7 punonjësit e organizatës bamirëse i qëllimtë” – Raporti i vëzhguesit “Bellingcat”


Sulmet ajrore izraelite në Gaza që vranë shtatë punonjës të një organizate bamirëse ushqimore me bazë në SHBA “mbartin shenjat e një sulmi të saktë”, tha në një raport të ri të martën mbikëqyrësi i kontrollit të fakteve Bellingcat.

Raporti i Bellingcat kundërshton një deklaratë të mëparshme të kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu, i cili pretendoi se sulmi i së hënës që vrau shtatë punonjës të ndihmës së Kuzhinës Botërore Qendrore (WCK) ishte “një rast tragjik i goditjes së paqëllimshme të forcave tona ndaj njerëz të pafajshëm në Rripin e Gazës”.

“Mjetet e shkatërruara mbajnë shenjat dalluese të një sulmi të saktë, të cilin vetëm IDF (ushtria izraelite) ka aftësinë ta kryejë në rajon,” tha në raport ish-oficeri ushtarak i Mbretërisë së Bashkuar Nick Waters, një analist i Bellingcat.

“Pamjet nga pasojat e sulmit tregojnë se automjetet e WCK-së ishin të bardha dhe të paktën njëra kishte logon dhe emrin e WCK-së të shënuar qartë në çati,” tha Waters.

Nëpërmjet përdorimit të inteligjencës me burim të hapur dhe duke lokalizuar automjetet e goditura nga Izraeli, Bellingcat përcaktoi se sulmi izraelit ishte i qëllimshëm, tha grupi.

“Bellingcat i gjeolokoi automjetet në periferi të Deir al-Balah në Gazën qendrore ku ato u goditën,  jo shumë larg vendit ku janë vendosur objektet e WCK-së në Deir al-Balah”, thuhet në raport.

Dokumenti jep gjithashtu hollësi mbi tre automjetet e ndihmave të shënjestruara nga Izraeli.

“Pamjet e pasojave paraqesin tre makina të cilat u shkatërruan nga sulmi, në përputhje me deklaratën e WCK-së se kolona përfshinte dy makina të blinduara dhe një automjet jo të blinduar,” tha Waters në raport, duke shtuar se automjeti i dytë, i cili ishte “dëmtuar rëndë dhe pësoi dëme nga zjarri”, mund të identifikohej nga rreth 800 metra larg.

Duke ofruar të dhëna gjeolokacioni për tre makinat, raporti shtoi se mjeti i fundit i ndihmës i goditur nga Izraeli u identifikua afërsisht 1.6 kilometra në jugperëndim të automjetit të parë.

Pas publikimit të raportit të Bellingcat, e përditshmja izraelite Haaretz botoi një histori, bazuar në burime të ushtrisë izraelite të njohura me këtë çështje, duke konfirmuar gjithashtu se sulmi kishte qenë i qëllimshëm, jo ​​aksidenti “tragjik” i pretenduar nga Netanyahu.

Haaretz vuri në dukje gjithashtu se automjetet e ndihmës “ishin të shënuara qartë në çati dhe anët e tij se i përkisnin organizatës” dhe po udhëtonin përgjatë “një rruge të paramiratuar dhe të bashkërenduar me” ushtrinë izraelite.