Vendosni fjalën kyçe....

Studimi – Dy netë me gjumë të prishur mund t’ju bëjë të ndiheni vite më të vjetër


Dy netë gjumë të prishur janë të mjaftueshme për t’i bërë njerëzit të ndihen vite më të vjetër, sipas studiuesve, të cilët thanë se gjumi i qëndrueshëm dhe i qetë ishte një faktor kyç për të ndihmuar në shmangien e ndjenjës së moshës së vërtetë.

Psikologët në Suedi zbuluan se, mesatarisht, vullnetarët ndiheshin më shumë se katër vjet më të vjetër kur ishin të kufizuar në vetëm katër orë gjumë për dy netë radhazi, me disa që pretendonin se përgjumja i bëri ata të ndjeheshin dekada më të vjetër.

E kundërta u pa kur njerëzit u lejuan të qëndronin në shtrat për nëntë orë, megjithëse efekti ishte më modest, me pjesëmarrësit në studim që pretendonin se ndjeheshin mesatarisht tre muaj më të rinj se mosha e tyre reale pas pushimit të bollshëm.

“Gjumi ka një ndikim të madh në moshën që ndiheni dhe nuk janë vetëm modelet tuaja të gjumit afatgjatë”, tha Dr Leonie Balter, një psikoneuroimunologe në Institutin Karolinska në Stokholm dhe autori i parë i studimit. “Edhe kur flini më pak vetëm për dy netë, kjo ka një ndikim të vërtetë në mënyrën se si ndiheni.”

Përtej thjesht ndjenjës më të varfër, perceptimi i të qenit shumë vite më i vjetër mund të ndikojë në shëndetin e njerëzve, tha Balter, duke inkurajuar ushqimin jo të shëndetshëm, duke reduktuar ushtrimet fizike dhe duke i bërë njerëzit më pak të gatshëm për t’u shoqëruar dhe për t’u përfshirë në përvoja të reja, përcjell The Guardian.

Studiuesit kryen dy studime. Në të parën, 429 persona të moshës 18 deri në 70 vjeç iu përgjigjën pyetjeve se sa vjeç ndiheshin dhe sa netë, nëse kishte, kishin fjetur keq muajin e kaluar. Përgjumja e tyre u vlerësua gjithashtu sipas një shkalle standarde të përdorur në kërkimin psikologjik.

Për çdo ditë gjumë të dobët, vullnetarët ndiheshin mesatarisht tre muaj më të vjetër, zbuluan shkencëtarët, ndërsa ata që nuk raportuan asnjë natë të keqe në muajin e mëparshëm ndiheshin mesatarisht gati gjashtë vjet më të rinj se mosha e tyre e vërtetë. Megjithatë, ishte e paqartë nëse gjumi i keq i bënte njerëzit të ndiheshin më të moshuar apo anasjelltas.

Në studimin e dytë, studiuesit pyetën 186 vullnetarë të moshës 18 deri në 46 vjeç se sa vjeç ndiheshin pas dy netëve gjumë të bollshëm, në të cilin ata qëndronin në shtrat për nëntë orë çdo natë dhe dy netë kur flinin vetëm katër orë në natë. . Pas dy netëve gjumë të kufizuar, pjesëmarrësit u ndjenë mesatarisht 4.44 vjet më të vjetër se kur kishin gjumë të mjaftueshëm. Të ndjehesh më i vjetër ishte i lidhur, çuditërisht, me ndjenjën e gjumit.

“Nëse doni të ndiheni të rinj, gjëja më e rëndësishme është të mbroni gjumin tuaj”, tha Balter.

Duke shkruar në Proceedings of the Royal Society B, psikologët përshkruajnë dallimet në përgjigjet e njerëzve ndaj humbjes së gjumit në varësi të faktit nëse ata ishin një person në mëngjes, që zgjohej dhe shkoi në shtrat herët, ose një person në mbrëmje që ngrihej vonë dhe dilte në pension vonë. Llojet e mbrëmjes zakonisht ndiheshin më të vjetër se mosha e tyre e vërtetë edhe pas gjumit të bollshëm, por tipat e mëngjesit u goditën më fort në moshën kur ndiheshin kur gjumi i tyre u ndërpre.

Balter thotë se gjetjet, nëse konfirmohen, mund të përdoren mirë. “Është e rëndësishme të kuptojmë se sa e lakueshme është mosha subjektive,” tha ajo. “Nëse ne mund t’i bëjmë njerëzit të ndihen më të rinj, ata mund të jenë në gjendje të kenë përfitimet e lidhura, të tilla si të qenit më të gatshëm për të marrë përvoja të reja dhe të jenë aktivë shoqërorë dhe fizikisht aktivë.”

Dr Serena Sabatini, një psikologe në Universitetin e Surrey, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, i quajti rezultatet “premtuese”, por tha se hetimi nëse ato qëndrojnë tek njerëzit e moshuar duhet të jetë një prioritet për kërkimet e ardhshme.

“Një gjë tjetër e rëndësishme për t’u marrë parasysh në kërkimet e ardhshme është një eksplorim i këtyre mekanizmave me kalimin e kohës,” shtoi ajo. “Ky studim na tregon se një natë e keqe gjumi mund të ndikojë në mënyrën se si ndihemi të nesërmen, por cilat janë efektet kumulative të gjumit të keq për muaj dhe vite?”

Dr Iuliana Hartescu, një pedagoge e lartë në psikologji në Universitetin Loughborough, e cila gjithashtu nuk ishte e përfshirë në studim, tha se cilësia e pamjaftueshme ose e dobët e gjumit ishte e rëndësishme për sjelljet e stilit të jetesës që në fund të fundit ndikojnë në shëndetin afatgjatë.

“Gjumi është një sjellje e modifikueshme që ka një efekt të menjëhershëm dhe të dukshëm në shëndet”, tha ajo. “Efektet e dietës së dobët dhe aktivitetit të ulët fizik kërkojnë pak kohë për t’u vërejtur. Efekti i një nate të dobët gjumi është i menjëhershëm dhe ndikon në të gjitha sjelljet e tjera të jetesës 24-orëshe.”

Në një punë të veçantë, një studim 10-vjeçar me më shumë se 4,000 evropianë zbuloi se ata që ushtroheshin vazhdimisht dy deri në tre herë në javë kishin shumë më pak gjasa të vuanin nga pagjumësia sesa njerëzit joaktivë dhe më mirë të aftë për të kryer gjashtë deri në nëntë orët e rekomanduara. fle çdo natë.

Ekipi ndërkombëtar i studiuesve analizoi pyetësorët e njerëzve të regjistruar në anketimin e shëndetit të frymëmarrjes të komunitetit evropian mbi zakonet e tyre të stërvitjes, sa mirë dhe sa kohë flinin dhe sa përgjumur ndiheshin gjatë ditës. Vullnetarët në 21 vende në nëntë vende u ndoqën për një dekadë.

Ata që ushtroheshin dy ose më shumë herë në javë, për të paktën një orë në javë, kishin 42% më pak gjasa të kishin probleme për të fjetur sesa personat joaktivë, zbuloi studimi dhe 55% më shumë gjasa të ishin “fletë normalë” që kishin një sasi e shëndetshme e mbylljes së syve çdo natë.

“Ky studim ka një periudhë të gjatë ndjekjeje, 10 vjet, dhe tregon fuqishëm se qëndrueshmëria në aktivitetin fizik mund të jetë një faktor i rëndësishëm në optimizimin e kohëzgjatjes së gjumit dhe reduktimin e simptomave të pagjumësisë,” shkruajnë autorët në BMJ Open.