Vendosni fjalën kyçe....

Mbikëqyrësi bërthamor thotë se Irani ka reduktuar rezervat e uraniumit gati për armë


Sipas një raporti konfidencial nga Agjencia Ndërkombëtare e Armëve Bërthamore (IAEA) të parë nga CNN të martën, Irani ka reduktuar rezervat e tij të uraniumit gati për armë në muajt që nga tetori 2023.

Në tetor, Irani posedonte 128.3 kilogramë uranium të pasuruar në afërsisht 60%, niveli më i lartë i dokumentuar nga IAEA. Në shkurt, stoku ishte reduktuar në 121.5 kilogramë, sipas raportit.

Sipas raportit, Irani reduktoi sasinë e uraniumit gati për armë duke përzier 31.8 kilogramë të rezervës me uranium të pasuruar në një nivel shumë më të ulët, rreth 2%.

Megjithatë, ndërkohë që Irani kishte reduktuar rezervat e tij të uraniumit gati për armë, raporti vuri në dukje gjithashtu një rritje të qëndrueshme të rezervave të uraniumit të pasuruar në 20%. Këto u rritën nga 567.1 kilogramë në tetor në 712.2 kilogramë në shkurt.

Uraniumi i shkallës së armëve zakonisht konsiderohet se është pasuruar mbi 90%, ndërsa çdo gjë mbi 20% konsiderohet shumë e pasuruar, sipas Qendrës për Kontrollin e Armëve dhe Mospërhapjen.

Raporti, i përgatitur nga drejtori i përgjithshëm i IAEA Rafael Grossi, mbulon zbatimin e angazhimeve të tij nga ana e Iranit në kuadër të Planit të Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit (JCPOA), një marrëveshje e rënë dakord midis Iranit dhe një grupi fuqish botërore në vitin 2015 që synon kufizimin e aktiviteteve bërthamore të Iranit. . Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga marrëveshja në 2018 nën Presidentin Donald Trump.

Ekspertët thonë se nuk ka asnjë indikacion se rezervat e reduktuara do të kenë ndikim në kohën e shpërthimit, që është sasia e kohës që nevojitet për të prodhuar materiale të mjaftueshme të klasës së armëve për një armë bërthamore. Irani ka pohuar se nuk kërkon të ndërtojë armë bërthamore.

Si Eric Brewer nga Iniciativa për Kërcënimet Bërthamore dhe Behnam Ben Taleblu nga Fondacioni për Mbrojtjen e Demokracive i thanë CNN se Irani mund të prodhojë bomba të shumta me stokun e tij aktual të raportuar, edhe pas reduktimit.

“Është një pyetje e hapur se pse ata kanë vendosur të ndërmarrin këto hapa në këtë kohë,” tha Brewer. Si Brewer ashtu edhe Taleblu sugjeruan se Irani mund ta ketë bërë këtë për të shmangur censurën në takimin e Bordit të Guvernatorëve të IAEA-s muajin e ardhshëm.

“Në vitin 2023, ne pamë që Irani të ndalonte normat e pasurimit të mbytjeve për arsye politike disa herë, duke i ngadalësuar dhe më pas duke i rritur këto ritme ndërsa rezervat vazhduan të rriteshin”, tha Taleblu. “Tani me shqetësimet në rritje për rezervat dhe gjuhën më të fortë nga IAEA mbi transparencën, regjimi mund të jetë duke kërkuar të shmangë censurën në bordin e IAEA-s këtë mars, duke parandaluar gjithashtu një konsensus transatlantik që të formohet kundër tij në vitin 2024.”

Departamenti Amerikan i Shtetit nuk pranoi të komentonte raportin e IAEA-s, sepse ai ende nuk ishte bërë publik.

“Ne mbetemi seriozisht të shqetësuar për zgjerimin e vazhdueshëm të Iranit të programit të tij bërthamor në mënyra që nuk kanë asnjë qëllim të besueshëm civil, duke përfshirë prodhimin e tij të vazhdueshëm të uraniumit shumë të pasuruar, dhe vlerësojmë përpjekjet e gjera të IAEA për të angazhuar Iranin në çështjet e gjata që lidhen me Irani për detyrimet e mbrojtjes”, tha të hënën zëdhënësi Matthew Miller.