Vendosni fjalën kyçe....

Investimet gjermane në Kinë rriten në nivele rekord


 Investimet direkte gjermane në Kinë u rritën me 4.3% në një nivel rekord prej 11.9 miliardë euro (12.7 miliardë dollarë) vitin e kaluar dhe gjithashtu u rritën si pjesë e investimeve të përgjithshme të vendit jashtë vendit, të dhënat zyrtare të Bundesbank të analizuara nga tregoi instituti IW.

Të dhënat nënvizojnë shqetësimet se firmat gjermane vazhdojnë të investojnë shumë në Kinë, pavarësisht lutjeve të qeverisë për të reduktuar ekspozimin e tyre dhe uljen e mprehtë të garancive të investimeve për vendin.

Kompanitë gjermane kanë investuar po aq në Kinë në tre vitet e fundit sa në gjashtë vitet e mëparshme, sipas raportit të institutit IW që është marrë ekskluzivisht nga Reuters.

Megjithatë, investimet gjermane në Kinë në katër vitet e fundit u financuan tërësisht nga fitimi i riinvestuar dhe kompanitë gjithashtu kanë tërhequr kapitalin, duke paraqitur një pamje më të nuancuar.

“Mund të supozojmë se mbetet një ndarje midis disa kompanive të mëdha dhe shumicës së ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme,” tha në raport ekonomisti i IW Juergen Matthes.

“Studime të tjera dhe prova anekdotike mbështesin tezën se disa biznese të mesme dhe të vogla po kërkojnë të reduktojnë angazhimin e tyre me Kinën apo edhe të largohen plotësisht.”

Përqindja e firmave gjermane që dalin nga tregu kinez ose mendojnë ta bëjnë këtë është më shumë se dyfishuar në 9% në katër vitet e fundit, zbuloi një sondazh i Dhomës Gjermane të Tregtisë në Kinë i publikuar muajin e kaluar.

Në përgjithësi, investimet e huaja direkte gjermane ranë vitin e kaluar në 116 miliardë euro nga rreth 170 miliardë euro në 2022, pasi ekonomia më e madhe e Evropës qëndroi në prag të recesionit, thuhet në raportin e IW.

Investimet në Kinë si pjesë e investimeve të përgjithshme të Gjermanisë jashtë vendit u rritën vitin e kaluar në 10.3%, niveli më i lartë që nga viti 2014, ndërsa investimet direkte gjermane gjetkë në Azi ishin në stanjacion në rreth 8%.

Gjermania përballet me një dilemë. Edhe pse dëshiron të zvogëlojë ekspozimin e saj ndaj Kinës, vendi mbeti partneri i tij më i rëndësishëm tregtar për të tetin vit radhazi në 2023, sipas shifrave paraprake të zyrës së statistikave.

Brenda qeverisë së koalicionit të kancelarit gjerman Olaf Scholz, politikanët janë të ndarë rreth asaj se sa duhet të reduktohet rreziku i ekspozimit ndaj Kinës, me socialdemokratët e Scholz (SPD) që kërkojnë shkurtime më pak agresive sesa partnerët e vegjël të koalicionit, Demokratët e Lirë dhe të Gjelbërit.

Scholz do të udhëtojë në Kinë me një delegacion biznesi nga 15 deri më 16 prill, një person i përfshirë në planifikim i tha Reuters në fillim të këtij muaji.