Vendosni fjalën kyçe....

Vendi aziatik miraton projektligjin e diskutueshëm për të rregulluar përmbajtjen në internet


Ligjvënësit e Sri Lankës miratuan të mërkurën një projektligj që rregullon përdorimin e internetit midis qytetarëve të saj, një veprim që ka ngjallur frikë midis grupeve të të drejtave për një goditje të fjalës së lirë, shkruan CNN.

Projektligji i Sigurisë në internet, i cili kaloi me 108-62 vota, synon “të bëjë dispozita për të ndaluar komunikimin në internet të disa të ashtuquajturave shqyrtime të fakteve në Sri Lanka” dhe “të parandalojë përdorimin e llogarive online dhe llogarive joautentike në internet për qëllime të ndaluara”.

Projektligji do krijojë gjithashtu një “Komision të Sigurisë në internet”, një komitet prej pesë anëtarësh i emëruar nga presidenti, për të “lëshuar direktiva për personat që komunikojnë deklarata të ndaluara sipas këtij ligji për të ndaluar komunikimin e çdo deklarate të tillë”.

Qeveria e Sri Lankës thotë se projektligji do të sigurojë mbrojtje kundër abuzimit në internet, por grupet e të drejtave kanë kritikuar pozicionin e saj, duke pretenduar se projektligji synon të mbysë mospajtimin dhe kritikën.

“Sri Lanka është ende duke u përballur me një krizë ekonomike e shkaktuar pjesërisht nga keqqeverisja dhe dështimet e llogaridhënies,” tha zëvendësdrejtori i Human Rights Ëatch për Azinë, Meenakshi Ganguly në një deklaratë të martën.

“Në vitin 2022, protestat disamujore që kërkonin reforma rrëzuan kryeministrin dhe presidentin. Që kur erdhi në pushtet atë vit, Presidenti Ranil Ëickremesinghe ka lëvizur për të bllokuar e mbytur zërat që nuk pajtohen me të.” – shtoi ai.

Koalicioni i Internetit në Azi, një grup i industrisë, e kundërshtoi projektligjin kur u shpall për herë të parë në shtator të vitit të kaluar.

Drejtori Menaxhues Jeff Paine tha në një deklaratë në atë kohë se “ligji parashikon një sistem drakonian për të mbytur disidencën dhe të drejtat e Sri Lankës për t’u shprehur”.

Ai shtoi: “Ndërkohë që kompanitë tona anëtare e marrin seriozisht sigurinë në internet të atyre që përdorin shërbimet e tyre, legjislacioni nuk duhet të pengojë inovacionin duke kufizuar debatin publik dhe shkëmbimin e ideve që mund të ndikojnë si pasojë në ekonominë dixhitale.”

Zyra e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut foli gjithashtu kundër projektligjit në tetor.

Duke ngritur çështjen për dënimet e propozuara për shkelësit, organizata tha se “përfshin një përkufizim tepër të gjerë të terrorizmit dhe i jep pushtet të gjerë policisë dhe ushtrisë, për të ndaluar, marrë në pyetje dhe kontrolluar, si dhe për të arrestuar dhe ndaluar njerëz, me pamjaftueshmëri të mbikëqyrjen gjyqësore.”

Gati dy vjet më parë, Sri Lanka u trondit nga protesta mujore për krizën më të rëndë ekonomike të vendit në 73 vjet.

Presidenti i atëhershëm Gotabaya Rajapaksa u detyrua të largohej nga vendi pasi protestuesit e zemëruar, të cilët e fajësuan atë për gjendjen financiare, sulmuan rezidencën e tij.

Rajapaksa dha dorëheqjen nga posti i tij, duke i hapur rrugën presidentit në fuqi Ëickremesinghe për të marrë detyrën. Por grupet e të drejtave e kanë akuzuar atë për goditjen e disidencës dhe mbylljen e gojës së protestuesve.