Vendosni fjalën kyçe....

Shefi i OKB-së bën thirrje për armëpushim humanitar në Gaza


Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres bëri thirrje të dielën për një armëpushim humanitar në Rripin e Gazës mes bombardimeve izraelite të territorit palestinez.  

Duke folur në Forumin e Dohas mbajtur në Katar, Guterres kritikoi “heshtjen kumbues” të Këshillit të Sigurimit të OKB-së lidhur me konfliktin e Gazës. 

 “Sulmet e tmerrshme nga Hamasi më 7 tetor, pasuar nga bombardimi i pamëshirshëm izraelit i Gazës u pritën nga një heshtje kumbues nga Këshilli. 

Pas më shumë se një muaji, Këshilli më në fund miratoi rezolutën, të cilën unë e përshëndes,” tha ai.  “Vonesa vjen me një kosto, autoriteti dhe besueshmëria e Këshillit u dëmtuan rëndë dhe rezoluta nuk po zbatohet,” shtoi ai.

Guterres nënvizoi se “nuk ka mbrojtje efektive të civilëve në Gaza.”

 “Numri i viktimave civile në Gaza në një periudhë kaq të shkurtër është krejtësisht i pashembullt,” tha ai, duke vënë në dukje se “sistemi i kujdesit shëndetësor po shembet.”  

Shefi i OKB-së priste që “rendi publik të prishej plotësisht shpejt dhe pastaj edhe një situatë më e keqe mund të shpalosej, duke përfshirë sëmundjet epidemike dhe rritjen e presionit për zhvendosje masive në Egjipt.”  

Guterres i bëri thirrje Këshillit të Sigurimit të OKB-së të shtyjë për të shmangur katastrofën humanitare. Ai përsëriti gjithashtu “thirrjen e tij për një armëpushim humanitar që të shpallet.

“Për fat të keq, Këshilli i Sigurimit dështoi ta bëjë këtë, por kjo nuk e bën atë më pak të nevojshme, kështu që mund të premtoj se nuk do të dorëzohem,” shtoi ai.  SHBA vuri veton ndaj një projekt-rezolute të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të premten që kërkonte ndërprerjen e menjëhershme të zjarrit për të ndalur gjakderdhjen në vazhdim në Rripin e Gazës, ndërsa numri i të vdekurve vazhdon të rritet.  

Izraeli rifilloi ofensivën ushtarake në Rripin e Gazës më 1 dhjetor pas përfundimit të një pauze humanitare njëjavore me Hamasin.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e AA.