Vendosni fjalën kyçe....

Të dërguarit e SHBA-së dhe Kinës mbajnë bisedime për krizën klimatike në Pekin


I dërguari i SHBA për klimën, John Kerry, u takua me homologun e tij kinez Xie Zhenhua në Pekin të hënën, ndërsa të dy vendet përpiqen të gjejnë gjuhën e përbashkët për të luftuar krizën klimatike.

Diskutimet, të vendosura për të vazhduar deri të mërkurën, nuk kanë një axhendë zyrtare, por pritet të fokusohen në adresimin e emetimeve jo-CO2, veçanërisht metanin, dhe përgatitjen për samitin COP28.

Axhenda e Kerry-t përfshin plane për të ringjallur diplomacinë e ngecur të nivelit të lartë të klimës dhe për të ushtruar presion mbi Kinën për të rritur përpjekjet për të reduktuar emetimet e gazeve serrë, veçanërisht pasi valët e të nxehtit që thyejnë rekord, të intensifikuara nga ndryshimet klimatike, prekin rajone të ndryshme të hemisferës veriore.

Ky takim shënon dialogun e parë gjithëpërfshirës ballë për ballë për klimën ndërmjet përfaqësuesve të dy ndotësve më të mëdhenj të klimës në botë, pas gati një pauze njëvjeçare, sipas DW.

“Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është të gjejmë mënyra se si mund të bashkëpunojmë për të adresuar realisht krizën” e klimës, tha Kerry përpara vizitës së tij, duke e quajtur Kinën kritike për “të qenë në gjendje të zgjidhë këtë problem”.

Kina qendrore në përpjekjet globale për të reduktuar emetimet

Në takim, Kerry theksoi rëndësinë e arritjes së përparimit të prekshëm në katër muajt që çojnë në bisedimet globale të klimës COP28 në Dubai.

Kina është angazhuar të arrijë kulmin e emetimeve të dioksidit të karbonit deri në vitin 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060. Presidenti Xi Jinping ka thënë gjithashtu se vendi do të reduktojë përdorimin e qymyrit nga viti 2026.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian i kanë kërkuar centralit aziatik që të miratojë objektiva më ambicioze për reduktimin e emetimeve.

Kina, si prodhuesi dhe konsumatori më i madh i qymyrit, ka vazhduar ndërtimin e impianteve të reja të qymyrit duke investuar në të njëjtën kohë në burimet e rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe e erës.

Kerry theksoi se hendeku thelbësor midis pretendimeve të Kinës dhe statusit të saj si ekonomia e dytë më e madhe në botë nuk duhet të pengojë përpjekjet globale për të reduktuar emetimet.