Vendosni fjalën kyçe....

Rama intervistë për televizionin bullgar: Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut nuk duhet të jenë si paketë në rrugën drejt BE-së


Kryeministri, Edi Rama në një intervistë për televizionin publik bullgar ‘BNT’ foli mbi qëndrimet e tij për sa i takon anëtarësimit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në Bashkimit Europian dhe rolin e Bullgarisë.

Rama theksoi se reagimi ndaj Bullgarisë para disa muajsh nuk ka lidhje me marrëdhëniet mes dy vendeve dhe të shkuarës së tyre.

“Ne kemi pasur gjithmonë një marrëdhënie shumë miqësore. Për shkak të të shkuarës së ngjashme, Bullgaria është një nga vendet që me lëkurën e tyre e ndjejnë se nga vijmë dhe çfarë do të thotë për ne hyrja në Bashkimin Evropian. Vendet që ishin nën komunizëm kanë qenë gjithmonë aleatët tanë të mirë, të besueshëm dhe të besueshëm në këtë rrugë. Sigurisht, nuk kam harruar që kemi pasur një moment debati. Por ky ishte një rast shumë i veçantë, specifik në një kohë shumë specifike. Ai nuk ka asnjë lidhje me rrënjët, me thellësinë e marrëdhënies sonë”- shtoi kryeministri.

Duke folur për procesin e integrimit, Rama tha se tashmë Shqipëria dhe Maqedonia nuk duhet të trajtohen si paketë në rrugën e tyre drejt BE-së. Ai tha se tashmë që pas hapjes së negociatave, anëtarësimi i Shqipërisë në BE varet vetëm nga meritat që do të ketë dhe jo nga gjeopolitika.

“Në atë kohë, siç e mbani mend, të ndahesh nuk ishte një opsion. Sepse nuk vendosëm ne, por Këshilli Evropian. Kjo e bëri situatën tonë mjaft alarmante dhe pozicionin tonë mjaft të vështirë. Sot, mendoj se rrugët tona u ndanë natyrshëm. Sepse që nga momenti kur një vend fillon negociatat e anëtarësimit, rruga e tij varet nga meritat e tij, jo nga politika apo gjeopolitika. Të paktën, kështu është në libër. Epo, ne e dimë se ndonjëherë – dhe gjithnjë e më shumë – ajo që shkruhet në një libër nuk ndodh në realitet. Por nuk shoh asnjë arsye që ne të mbahemi më bashkë. Secili ka mënyrën e vet”- tha Rama.