Vendosni fjalën kyçe....

‘Konflikti i pazakontë’ – Luanët sulmojnë tufën e dhive, banorët hakmerren duke vrarë 10 syresh


Gjashtë luanë u vranë të shtunën në Parkun Kombëtar Amboseli të Kenias, në atë që autoritetet e kanë përshkruar si një ‘konflikt mes njeriut e kafshëve të egra’. Kafshët e egra thuhet se u vranë me shtiza pasi ata sulmuan bagëtinë e banorëve.

“Ky nuk është një incident i izoluar,” tha Shërbimi i Kafshëve të Egra Kenia (KWS), duke shtuar se ‘gjatë javës së fundit, katër luanë të tjerë janë vrarë, duke rezultuar në gjithsej dhjetë luanë të vrarë në ekosistemin Amboseli’.

Sipas KWS, vrasjet u kryen nga barinjtë pasi luanët sulmuan 11 dhi dhe një qen në Kajiado South Sub County, në një vend ku konflikti njeri-kafshë e egër është një problem i shpeshtë.

KWS tha se u takua me anëtarët e komunitetit për të diskutuar mënyrat për të ‘gjetur zgjidhje të qëndrueshme’ për këtë çështje, duke përfshirë zhvillimin e sistemeve të paralajmërimit të hershëm për të paralajmëruar komunitetet për praninë e kafshëve të egra. Qëllimi i diskutimeve është të përcaktojë mënyrat e ‘ekuilibrimit të nevojave të komuniteteve vendase me nevojën për të mbrojtur kafshët e egra’.

Ndërsa u zotua për të mbrojtur jetën e egër të Kenias, të cilën e përshkroi si një përbërës jetik të trashëgimisë së kombit, shërbimi i kërkoi publikut të raportonte raste të sulmeve të kafshëve të egra në KWS.

Vrasjet e fundit vijnë disa ditë pasi Loonkiito, një luan ikonik mashkull 19-vjeçar që besohet të jetë më i vjetri në botë në natyrë, u vra me shtizë pasi u fut në një strehë bagëtish në periferi të Parkut Kombëtar të famshëm Amboseli.

Në vitin 2021, KWS e përshkroi Loonkiito si një ‘luftëtar legjendar të maceve të mëdha’ i cili kishte mbrojtur territorin e tij për më shumë se një dekadë.

‘Lion Guardian’, një organizatë ruajtjeje e përkushtuar për gjetjen dhe zbatimin e zgjidhjeve afatgjata për bashkëjetesën njeri-kafshë të egra, e lavdëroi Loonkiito-n si ‘një simbol të qëndrueshmërisë dhe bashkëjetesës’.

Parku Kombëtar Amboseli është një vend i rëndësishëm turistik dhe shtëpia e shumë kafshëve të çmuara, duke përfshirë elefantët, çitat, buajt dhe gjirafat. Ka rreth 2,500 luanë në Kenia, sipas regjistrimit të parë kombëtar të kafshëve të egra të vendit në 2021.

Në korrik 2021, një luan shkaktoi panik në një lagje të mbushur me njerëz të Nairobit gjatë orës së pikut pasi u largua nga Parku Kombëtar i Nairobit, që ndodhet vetëm 7 km nga qendra e qytetit. Incidente të kafshëve të egra që ikin nga parku dhe hyjnë në qytet kanë ndodhur edhe më parë, duke përfshirë një sulm fatal nga një luan ndaj një njeriu jashtë parkut në dhjetor 2019, ndërsa një luan tjetër u qëllua për vdekje në mars 2016 pasi sulmoi dhe plagosi një banor.