Vendosni fjalën kyçe....

Treçereku i vendeve të BE-së rritën tregtinë me Rusinë tetë muajt e parë të vitit 2022 – Media


Tre të katërtat e vendeve anëtare të BE-së rritën qarkullimin e tyre tregtar me Rusinë në tetë muajt e parë të vitit 2022, raporton RIA Novosti të shtunën, duke cituar të dhëna të mbledhura nga departamentet e ndryshme të statistikave kombëtare të bllokut.

Tregtia e Rusisë me Bullgarinë dhe Greqinë thuhet se u rrit përkatësisht 240% dhe 230%, ndërsa qarkullimi tregtar me Slloveninë u dyfishua gjatë periudhës janar-gusht të këtij viti.

Në të njëjtën kohë, Austria dhe Republika Çeke rritën tregtinë e tyre me vendin e goditur nga sanksionet me 80%. Ndërkohë, qarkullimi tregtar i Rusisë me Hungarinë dhe Italinë u rrit me 70%. Rritje shënuan edhe Belgjika dhe Qiproja, prej 60%.

Në përgjithësi, 20 nga 27 anëtarët e bllokut panë një rritje nga viti në vit prej 34% në tregtinë e ndërsjellë me Rusinë. Në terma monetarë, qarkullimi tregtar u rrit në 177.3 miliardë euro krahasuar me 132.4 miliardë euro të regjistruar për të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Në të njëjtën kohë, tregtia e ndërsjellë e Rusisë me Maltën pa një rënie dramatike prej 80%, ndërsa Danimarka dhe Suedia pakësuan tregtinë e tyre me Rusinë me 49%. Qarkullimi tregtar i Luksemburgut me Rusinë gjithashtu ra, me 28%. Rënia në tregtinë e ndërsjellë të Rusisë me Finlandën dhe Lituaninë arriti në 7% dhe 6% respektivisht. Portugalia uli qarkullimin e saj tregtar me vendin me 3%.

Tregtia midis këtyre shtatë vendeve dhe Moskës arriti në 14.2 miliardë euro, kundrejt 17.3 miliardë euro një vit më parë.

Si rezultat, qarkullimi tregtar Rusi-BE pa një rritje prej 28% në janar-gusht 2022 krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe arriti në 191.5 miliardë euro. Nga këto, eksportet e BE-së në Rusi arritën në 36.2 miliardë euro, ndërsa importet nga Rusia arritën në 155.3 miliardë euro.

Kështu, deficiti tregtar i BE-së për tetë muajt e parë të këtij viti arriti në 119.1 miliardë euro, duke arritur nivelin më të lartë që nga viti 2008, kur arriti në 151 miliardë euro për të gjithë vitin.