Vendosni fjalën kyçe....

Qeveria amerikane lëshon një deklaratë për biolabatorët jashtë vendit


Laboratorët biologjikë në Ukrainë dhe vende të tjera të huaja nuk janë përdorur kurrë për të zhvilluar armë, pohoi qeveria amerikane të hënën, në një deklaratë të përbashkët me pjesëmarrësit e tjerë në program.

Nëntë vende, duke përfshirë Ukrainën, janë përfshirë në shpjegimin, i cili u lëshua disa muaj pasi Rusia akuzoi Uashingtonin për mbajtjen e një programi sekret lufte me anë të mikrobeve jashtë vendit.

“Qeveritë tona kanë bashkëpunuar hapur dhe në mënyrë transparente përmes Programit për Zvogëlimin e Kërcënimeve Biologjike, që është pjesë e Programit të Zvogëlimit të Kërcënimeve Bashkëpunuese të Departamentit të Mbrojtjes së SHBA-së.” – thuhet në deklaratë.

“Këto partneritete janë të përkushtuara ekskluzivisht për qëllime paqësore; nuk kanë lidhje me armët.”­ – shtoi deklarata.

Përveç SHBA-së dhe Ukrainës, deklarata u lëshua nga Armenia, Gjeorgjia, Iraku, Jordania, Sierra Leone, Uganda dhe Filipinet.

Vendet shtuan se qëllimi i programit është ‘të mbrojë shëndetin e njerëzve dhe kafshëve në vendet tona, duke përfshirë parandalimin, zbulimin dhe kontrollin e shpërthimeve të sëmundjeve infektive’.

Ata thanë se rëndësia e mbikëqyrjes dhe reagimit ndaj sëmundjeve infektive është theksuar nga pandemia Covid-19.

Në mars, Ministria ruse e Mbrojtjes pretendoi se kishte gjetur dokumente në Ukrainë që tregonin se laboratorët biologjikë ukrainas bashkëpunuan me SHBA-në në kërkimet që përfshijnë patogjenë të rrezikshëm, si murtaja dhe antraksi. Presidenti Putin tha në prill se Rusia ka prova se laboratorët janë përdorur për të zhvilluar ‘përbërës të armëve biologjike’.

Presidenti ukrainas Vladimir Zelensky mohoi se Kievi po zhvillonte ndonjë armë të shkatërrimit në masë dhe tha se laboratorët po kryenin vetëm kërkime shkencore’të zakonshme’.